Diari La Veu del País Valencià
Una jutgessa d’Alacant suspèn canvi nom carrers franquistes i ordena reposar plaques retirades

RedactaVeu / EP / Alacant.

La titular del jutjat del contenciós-administratiu número quatre d’Alacant ha accedit a la mesura cautelar proposada pel grup municipal del PP en l’Ajuntament contra la decisió de la junta de govern local de canviar de nom als carrers amb denominacions franquistes, una mesura que ha decidit suspendre i sobre la qual ha ordenat reposar les plaques ja retirades.

D’aquesta forma ha atès el recurs presentat pel PP el passat 7 de desembre contra l’acord de la junta de govern que va decidir aquest canvi en el nom dels carrers. Així ho arreplega la interlocutòria del jutjat, de data d’aquest mateix dijous, donat a conèixer pel Tribunal Superior de Justícia valencià.

La jutgessa ordena la paralització del canvi de plaques de retolació de les vies públiques “en aquelles on materialment no s’haguera produït”, el restabliment “com més prompte millor”, de les plaques primitives que ja s’hagen tret i la retirada de les que ja s’hagueren col·locat.

A més, ordena la paralització de tots els tràmits administratius iniciats amb vista al canvi de denominació de les vies afectades així com el deslliurament de les comunicacions oportunes a les persones, entitats, organismes afectats i als caps de diferents àmbits i unitats administratives municipals, per a fer-los saber que aquest acte administratiu es troba suspès i, per tant, no pot desplegar els seus efectes.

En la interlocutòria s’indica que l’Ajuntament d’Alacant malgrat tenir coneixement no solament del recurs sinó a més de l’obertura de la corresponent peça de mesura cautelar va procedir “de manera precipitada i immotivada, atès que no concorrien raons d’urgència” a la realització de l’acte administratiu impugnat.

Un moment de la substitució de la placa del carrer Capità Meca per Negre Lloma.

La jutgessa cita com a jurisprudència la resolució del Tribunal Suprem de 2 de març de 2016 i conclou que l’administració, per tant, no pot executar un acte administratiu que ha sigut recorregut per l’interessat i sobre el qual s’ha sol·licitat l’adopció de mesures cautelars.

A més, afig que en aplicació de la doctrina és “evident” que l’administració, en haver executat l’acte administratiu malgrat conèixer la tramitació de la mesura cautelar, “va furtar tal competència a l’òrgan judicial” en els termes emprats pel Tribunal Suprem.

L’equip de govern d’Alacant va anunciar el passat mes de juliol la seua intenció de canviar els noms de carrers relacionats amb la Guerra Civil i el règim franquista en la ciutat a partir dels mesos de setembre i octubre, en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

A mitjan desembre, el consistori va posar en marxa la mesura de canvi del primer dels 46 carrers franquistes de la ciutat, de manera que l’avinguda d’Adolfo Muñoz Alonso, en el barri de Sant Blas, va passar a ser de les ’27 Constituents’.

Comparteix

Icona de pantalla completa