Diari La Veu del País Valencià
Els enterraments descoberts en la Cova del Migdia de Xàbia daten d’abans de l’eneolític
RedactaVeu / Xàbia

La Fundació Cultural Cirne ha presentat els resultats de la quarta campanya d’excavacions en el jaciment de la Cova del Barranc de Migdia, uns treballs que ha finançat l’empresa d’aigües municipals de Xàbia, Amjasa.

En aquesta nova fase, s’ha acabat amb el garbellat de l’estrat de terra, en el qual van aparéixer una desena d’enterraments humans de l’època eneolítica que, després de les proves de carboni 14 realitzades, s’han datat entre els anys 2670 i el 2250 abans de la nostra era. Les restes estan acompanyades d’aixovars, útils de treball com puntes de fletxa o destrals de pedra, recipients ceràmics, bijuteria feta amb caragols marins i ossos treballats a manera d’agulles.

L’arqueòleg que ha dirigit l’excavació, Juan de Dios Boronat, ha destacat l’aparició d’un punxó metàl·lic de coure, un material molt nou per a l’època que segurament va ser importat des de molt lluny fins a Xàbia i que contextualitza el canvi d’època.

Un altre dels resultats d’importància és l’obtingut en un sondeig d’una altra capa més profunda de la cova, a uns 20 centímetres per sota dels enterraments estudiats. I és que com revela Boronat, s’han descobert noves restes òssies anteriors, que revelarien la presència d’altres enterraments de major antiguitat realitzats entre 200 i 300 anys abans que els ja analitzats.

Tots els resultats de les excavacions s’estan documentant amb la nova tècnica de la fotogrametria, la qual cosa ha permés muntar un documental en tres dimensions que permet fer-se una idea del que és aquesta cavitat inaccessible en un dels vessants del Montgó i es presentarà a un concurs de documentals científics en Baracaldo.

Acte de presentació del resultat de la quarta campanya d’excavacions
La importància del jaciment trobat en Migdia, que combina enterraments amb pintures rupestres de més de 5000 anys d’antiguitat, va començar a divulgar-se fa uns mesos a través d’una completa exposició que després d’estar a la seu de la Fundació Cultural Cirne (que va iniciar i ha coordinat tot aquest ambiciós treball arqueològic), el museu Soler Blasco de Xàbia i el MARQ d’Alacant, es dirigeix ara a Guardamar del Segura i possiblement, després viatge a Barcelona.

L’Ajuntament de Xàbia i l’empresa d’Aigües Públiques Amjasa estan contribuint econòmicament al projecte. Com ha explicat l’alcalde, José Chulvi, per a Xàbia “és un luxe i una sort comptar amb una fundació com Cirne” i ha defensat que les institucions públiques “no podem deixar de col·laborar amb un treball importantíssim, amb gran repercussió científica i social”.

Exposició sobre la història local

En aquest sentit, dins les seues accions de responsabilitat social i cultural, Amjasa va rubricar un conveni de col·laboració pel qual aporta 16.000 euros a la Fundació, que a canvi prepararà una exposició sobre la història local relacionada amb l’aigua que es donarà a conèixer als col·legis el pròxim curs. També el Consistori va incloure en el vigent pressupost un primer conveni amb ajudes a Cirne. El seu president, Enric Martínez, ha agraït la implicació municipal i ha anunciat els projectes en els quals estan treballant com l’exposició sobre l’aigua i una altra que aportarà una perspectiva de la Xàbia dels anys 40 i 50.

Una altra col·laboració de l’Administració Local amb la fundació cultural es canalitza a través del museu i el seu arqueòleg, Ximo Bolufer, que està implicat en les excavacions en Migdia i l’estudi dels materials trobats. Així mateix, l’associació d’Amics del Museu també ha volgut aportar la seua ajuda al projecte i traduiran a l’anglès el documental sobre la cova.

Comparteix

Icona de pantalla completa