Diari La Veu del País Valencià
Sueca obrirà les portes del Museu Joan Fuster el pròxim 25 de gener
RedactaVeu / Sueca

L’Ajuntament de Sueca ja té data per a l’obertura del Museu Joan Fuster, que albergarà el llegat del gran i prolífic escriptor i assagista de Sueca, un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX. Així, el pròxim dimecres 25 de gener s’obriran les portes oficialment en un acte en el qual s’espera la presència d’autoritats i representants de les diferents administracions valencianes i de figures rellevants del món de la cultura d’arreu del territori, segons fonts municipals

“Es tracta d’una instal·lació llargament esperada i que ha sigut concebuda amb l’objectiu de continuar difonent l’obra de l’autor entre les noves generacions”, apunten des del Consistori suecà. De fet, la inauguració arriba 22 anys després que la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Sueca signaren un conveni per convertir la casa on va viure l’assagista en un museu si bé diversos problemes administratius i diferències entre les dues institucions han anat endarrerint la inauguració.

El Museu és fruit de la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la Biblioteca de Catalunya i la Càtedra de Joan Fuster de la Universitat de València.

L’exposició permanent, instal·lada als números 8 i 10 del carrer Sant Josep, conté una selecta representació de la col·lecció d’art reunida per Fuster; una mostra breu dels documents que guarda l’arxiu sobre la seua vida, les seues relacions epistolars i la manera de treballar com a escriptor; tots els escrits de Fuster apareguts en monografies seues o obres col·lectives; els treballs editats sobre ell i les revistes que va dirigir, i també un mural on es reprodueixen totes les capçaleres de les publicacions en què va col·laborar.

Museu Joan Fuster.

El Museu s’emmarca en l’Espai Joan Fuster, una entitat que acull també un Centre de Documentació i una Aula Didàctica de Cultura Contemporània sobre l’escriptor, dirigida per l’estudiós de Fuster Salvador Ortells Miralles, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. “En definitiva, tres espais diferenciats que es complementen i es retroalimenten”, subratlla l’Ajuntament de Sueca.

Segons l’alcaldessa de la localitat, Raquel Tamarit, en els últims anys s’han redoblat els esforços municipals “perquè el llegat de Joan Fuster, un dels fills més il·lustres de Sueca i un escriptor fonamental per a entendre el present del nostre poble, siga accessible per a tots”. “És un privilegi per a Sueca acollir un espai com n’hi ha pocs, que volem que esdevinga un autèntic eix cultural del territori donada la importància intel·lectual del personatge”, ha destacat Tamarit.

Per la seua banda, Francesc Pérez i Moragón, director de l’Espai Joan Fuster, ha assenyalat que la inauguració del Museu és una “gran notícia”, però “ara cal potenciar tot el treball del Centre de Documentació, de tal manera que puga obrir-se als investigadors el més aviat possible”.

El disseny del Museu i la selecció i organització de peces les ha dut a terme un equip dirigit per Joan Aliaga, amb l’assessorament, entre d’altres, d’Antoni Carrasquer, Brígida Alapont i Francesc Pérez i Moragón.

La visita concertada es pot sol·licitar a través de la pàgina web de l’Espai www.espaijoanfuster.org

Comparteix

Icona de pantalla completa