Diari La Veu del País Valencià
Combatre la mala olor del calçat de manera natural
RedactaVeu / València

Ara, es podran combatre els microorganismes causants de la mala olor del calçat o prolongar la vida útil dels aliments sense necessitat d’incorporar additius de conservació químics gràcies a ingredients naturals com el limonè, el clau, la canyella, el romer i el timó, que podrien utilitzar-se com a agents actius antimicrobians i repel·lents d’insectes en les indústries d’alimentació, calçat i plàstic, segons es desprèn dels primers resultats obtinguts del projecte INORCAP, en el qual tres Instituts Tecnològics INESCOP, AIMPLAS i AINIA conjuminen esforços amb el suport de l’IVACE i fons europeus FEDER.

Els olis essencials i els seus components tenen una gran rellevància com a agents potencials per a controlar la proliferació de microorganismes a causa de les seues propietats tant antimicrobianes enfront de fongs, llevats i bacteris, com a repel·lents d’insectes, així com per la seua baixa toxicitat. El projecte INORCAP té com a objectiu final dotar els sectors d’alimentació, plàstic i calçat i les indústries relacionades de materials i ingredients que milloren la qualitat dels seus productes dotant-los d’alt valor afegit i fent-los més saludables per als consumidors.

Foto: AINIA.

Aplicacions innovadores

En el cas del calçat, la incorporació d’agents antimicrobians naturals permetria la lluita contra els microorganismes causants de la mala olor de forma efectiva i evitarien així problemes d’higiene i salut del peu, alhora que contribuirien al confort i benestar de manera segura per al consumidor i el medi ambient.

L’aplicació d’extractes naturals com el limonè, carbacol, eugenol, timol, etc., amb capacitat antimicrobiana en la indústria alimentària, suposa una resposta a la demanda dels consumidors per aliments més naturals i ofereix una alternativa per a la prolongació de la vida útil dels aliments sense necessitat d’incorporar additius de conservació químics, així com en el disseny de nous productes alimentaris.

Per a la indústria del plàstic, l’ús d’extractes naturals de plantes és una bona solució per al desenvolupament de nous tipus d’envasos funcionals. Alguns extractes de plantes com l’aranja, canyella, rave i clau, entre d’altres, s’han incorporat amb èxit a diferents tipus d’envasos demostrant la seua acció antimicrobiana i com a repel·lent d’insectes.

Comparteix

Icona de pantalla completa