Diari La Veu del País Valencià
La xufa de València dóna per superada la crisi amb una campanya de preus rècord

Redactaveu / València.

La xufa de València dóna per “superada” la crisi i preveu una campanya que aconseguirà “preus de rècord”, fins als 70 cèntims/quilo, assegura la Denominació d’Origen, que augura que la producció superarà els 8 milions de quilos de xufa tendra d’una “excel·lent qualitat”.

Les perspectives per a l’agricultor d’aquest producte són “immillorables, ja que la xufa de València continua la tendència a l’alça en preus iniciada els últims anys gràcies a l’increment de la demanda tant nacional com internacional d’aquest tubercle, que s’ha posat de moda com a superaliment”. Així, es preveu que el preu per quilo arribarà als 70 cèntims, que suposen 5 cèntims més que el passat any, detalla la Denominació d’origen Xufa de València.

També són “excel·lents”, apunten, les dades de superfície conreada, que han arribat a les 5.868 fanecades, la qual cosa suposa un increment de prop de l’11% respecte de la passada campanya, i se situa en nivells previs a la crisi.

El Consell Regulador estima una producció que superarà els 8 milions de quilos de xufa tendra, dels quals la pràctica totalitat estaran emparats per la denominació d’origen Xufa de València.

Respecte a la qualitat, aquesta entitat recalca que “els primers controls que s’han realitzat sobre les partides recol·lectades indiquen la seua excel·lent qualitat i bona grandària, gràcies, entre altres coses, a l’esforç cada any major en selecció del material de plantació”.

Segons comenta el president del Consell Regulador, Francesc Espinosa, “s’ha detectat que el consumidor cerca cada vegada més la denominació d’origen, perquè sap que apostar per la xufa de València és fer-ho per la qualitat d’un producte de proximitat”.

“Aquest fet –prossegueix– ha impulsat moltes indústries a apostar també per la xufa de València per a elaborar la seua orxata, la qual cosa es tradueix en una major demanda d’aquest tubercle i l’augment del preu que percep l’agricultor”. Afig Espinosa que, “gràcies a açò, la xufa de València és un dels cultius que aporten una renda digna a l’agricultor quan s’obtenen rendiments mitjans per fanecada”.

D’altra banda, el president del CRDO anima el consumidor perquè seguisca demandant el logotip de la Denominació d’Origen, tant en l’orxata com en la xufa que compre, única garantia que s’ha elaborat amb xufa conreada a València. “L’aposta per aquest segell de garantia és, a més, una aposta per mantenir l’agricultura i l’entorn mediambiental de la zona on es produeix”, assegura Espinosa.

La xufa es conrea en 19 termes municipals de la comarca valenciana de l’Horta Nord, en què es donen unes condicions climàtiques i de sòl determinants que la converteixen en l’única zona d’Europa on es produeix aquest singular tubercle.

Comparteix

Icona de pantalla completa