Diari La Veu del País Valencià
El Consell lamenta els entrebancs de Foment per recuperar la via verda Carcaixent-Dénia

Xavier Pérez / Alzira.

La recuperació de l’antiga línia fèrria, el trenet Carcaixent-Sénia com a ruta verda, és una vella reivindicació intercomarcal. Passen els anys i les actuacions són mínimes, en bona part, per l’obstruccionisme del Ministeri de Foment. Aquesta setmana, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha oferit tot el seu suport i col·laboració a la Mancomunitat de la Ribera Alta per recuperar la via verda entre Carcaixent (la Ribera Alta) i Dénia (la Marina Alta).

Amb aquest objectiu, el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, i el sotssecretari de la conselleria, Francesc Signes, s’han reunit amb representants de la mancomunitat per presentar-los el projecte de condicionament de l’antiga línia fèrria de FEVE Carcaixent-Dénia i demanar el suport de les administracions per poder dur a terme aquest projecte.

Així mateix, els alcaldes han recordat el compromís del Ministeri de Foment d’abordar aquesta iniciativa, però han lamentat que no s’acaba de materialitzar.

Per açò, des de la conselleria que dirigeix María José Salvador s’ha oferit “tot el suport institucional per anar fins al ministeri i reclamar aquesta inversió i que es passe de les paraules als fets”, segons ha indicat Domingo.

A més a més, el director general també ha mostrat la “predisposició” de la Conselleria a estudiar una possible aportació econòmica i ha emplaçat els alcaldes a mantenir diferents reunions de treball per concretar aquests aspectes.

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori té, entre els seus objectius prioritaris, treballar per aconseguir una mobilitat sostenible i potenciar els desplaçaments no motoritzats que aporten valor afegit als territoris. El trenet de Carcaixent a Dénia evoca un passat d’entranyables records de diferents generacions que utilitzaven aquest mitjà de transport per desplaçar-se cap a la costa.

La modernitat del final del franquisme va truncar de manera desafortunada aquesta línia. L’11 de juliol de 1969 es va tancar el tram de Carcaixent a Gandia i l’11 de febrer de 1974 va tenir lloc el tancament definitiu amb la supressió del tram de Gandia-Dénia.

En el llibre Del Tranway al Ferrocarril Carcaixent-Dénia, de Vicent Ferrer, s’arreplega un minuciós estudi de la línia i es posen en evidència diferents informes que aconsellaven el manteniment del tren.

Reunió de la consellera Salvador a la Mancomunitat de la Ribera Alta.

De via estreta, les aspiracions per convertir l’ample de via es van veure truncades, a pesar que Renfe va realitzar estudis de rendibilitat altament positius.

Informes favorables d’organismes com la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació d’Alacant o el Fons Monetari Internacional (FIM) no van ser suficients per a la conversió de l’ample de via.

El FMI, en l’informe de l’any 1962, referit a Espanya, aconsellava la supressió d’algunes línies de ferrocarril, però no la de Carcaixent-Dénia, que va ser l’única que va aconsellar eixamplar pel seu rendiment econòmic, segons s’arreplega en el citat llibre.

Hui, més de 40 anys després de la seua supressió, l’únic testimoniatge d’allò que es denomina arqueologia industrial el constitueixen les velles estacions i baixadors (la Barraca d’Aigües Vives) i la trinxera que s’ha recuperat.

El traçat original

Aficionats al senderisme han realitzat en diferents ocasions una crida perquè les administracions públiques recuperen el domini públic de la via, usurpat per explotacions agrícoles i edificacions.

La creació de la Ruta dels Monestirs és una oportunitat per recuperar íntegrament el traçat original, una alternativa paral·lela a la carretera per accedir des del cor de la Ribera fins a Tavernes de la Valldigna i la Safor.

Comparteix

Icona de pantalla completa