Diari La Veu del País Valencià
Llum verda del Parlament valencià a la llei de Podem contra la pobresa energètica
RedactaVeu / València

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous la llei presentada pel grup parlamentari Podem per a pal·liar i reduir la pobresa energètica -electricitat, aigua i gas-, que contempla ajudes en aquest sentit per a les llars “vulnerables” del País Valencià. Tots el grups han votat a favor, a excepció del PP que s’ha abstingut.

Tal com assenyala la norma, les ajudes concedides hauran de garantir que en totes les llars en situació de pobresa energètica existisca un accés mínim a un subministrament d’energia i aigua que assegure “una vida digna a tots els membres de la família”

Comunicació prèvia dels talls d’energia per impagament

També indica que en cas que una empresa comercialitzadora d’energia -aigua, electricitat o gas- vulga tallar el subministrament per raons d’impagament, haurà de comunicar-ho als serveis socials municipals perquè estudien la situació de la llar de manera prèvia.

El text també explica que la Generalitat, en col·laboració amb les entitats locals, aprovarà un Pla de Desenvolupament de Mesures de Microeficiència Energètica en Llars Vulnerables. Així mateix, estableix un règim sancionador per a les empreses comercialitzadores i sancions que poden arribar fins als 601.012,10 euros.

Montiel: “El 19% de les llars valencians pateix pobresa energètica”

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha recordat que fa ja més d’un any, en novembre de 2015, Podem va presentar aquesta proposició de llei i ha lamentat que la seua tramitació s’haja allargat inexplicablement. També ha denunciat que el 17 per cent de les llars a l’Estat espanyol pateix pobresa energètica, un percentatge que s’eleva al 19 per cent en el cas del País Valencià, la qual cosa suposa prop d’un milió de persones, que estan “condemnades a triar entre passar fred o omplir la nevera”.

Montiel ha advertit que “la pobresa energètica en aquest país mata”. Així, ha assenyalat que cada any es produeixen en tot el país unes 7.200 defuncions lligades a la pobresa energètica, de les quals 800 són al País Valencià. Sobre aquest tema, ha volgut recordar l’anciana de Reus (Baix Camp, Catalunya) que va morir al novembre per l’incendi de les veles amb les quals s’il·luminava, així com a les set persones que han perdut la vida al nostre territori aquest mes “per situacions derivades d’incendis per mal sistema de calefacció” o en el cas de dues persones immigrants perquè “vivien en una casa abandonada i s’il·luminaven amb veles”.

El líder de Podem ha titllat de “vergonyós que les grans companyies elèctriques siguen refugi d’exministres, expresidents del govern i alts càrrecs vinculats al PP i PSOE”. També ha criticat que l’Estat espanyol siga el quart país amb el preu de l’energia més car, així com que hui es puga batre el “rècord” del preu del megavat per hora.

Des del PSPV, la diputada Concha Andrés ha explicat que aquesta llei forma part d’un “conjunt de mesures socials”, ha denunciat que “la pobresa s’està cronificant”, de manera que “el risc d’exclusió acompanya una família de generació en generació”. Davant aquesta situació, Andrés ha assenyalat que el Govern del Botànic “vol que els xiquets de hui cresquen compartint la riquesa de la Comunitat Valenciana, sense desavantatges”. En aquest sentit, ha subratllat que “cal treballar per recompondre de nou l’estat de benestar social” i, així mateix, considera “necessari” canviar els hàbits de consum per a aconseguir “balafiament zero”.

Compromís: “la millor eina per a lluitar contra la pobresa és prevenir-la”

La diputadade Compromís Maria Josep Ortega, per la seua banda, ha defensat la necessitat d’aquesta llei, perquè “la millor eina per a lluitar contra la pobresa és prevenir-la”. Ortega ha assenyalat que sembla “una broma de mal gust que hui torne a pujar la llum” ja que, ha indicat que en els últims deu dies s’han produït tres pujades “històriques” de la factura. Al seu parer, s’ha produït “un autèntic robatori a mà armada” i ha criticat la “falta d’informació als consumidors”.

Des de C’s, Domingo Rojo ha ressaltat que l’aplicació d’aquesta llei en els ajuntaments ha de ser “àgil i efectiva”. Així mateix, ha reclamat que s’engegue “com més prompte millor” el fons valencià per a l’eficiència energètica i de garantia de subministraments bàsics, perquè aquesta llei “no es convertisca en paper mullat o en una operació de maquillatge”. El diputat de C’s també ha advocat per “simplificar, condensar i harmonitzar tot el marc normatiu referit a la política social valenciana en un únic text refós”.

Per la seua banda, el diputat del PP Vicente Casanova considera que aquesta llei “es convertirà en paper mullat i no resoldrà cap problema”. No obstant açò, Casanova ha destacat que aquesta llei hauria d’entrar en vigor “de manera efectiva i operativa despús-demà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa