Diari La Veu del País Valencià
Un Consell ‘fusterià’ fa seu l’Espai dedicat a l’escriptor de Sueca

L’equip de govern de Sueca, (Compromís i el GISPM), i representants electes de tots els grups polítics del consistori (tres regidors del PSPV, la regidora de C’s i un regidor del PP), tal i com ens ha confirmat l’ajuntament, ha rebut el president de la Generalitat Ximo Puig a les portes de l’Ajuntament. Disposats en filera, els ha donat la mà i han pujat fins a la sala d’honors. Puig ha escrit i signat en el llibre de la ciutat, en el que ha sigut un dia de “gran alegria”, perquè aquest dimecres 25 de gener, després de 25 anys de la mort de Joan Fuster, Sueca ha obert les portes definitivament del museu, centre de documentació i aula didàctica de cultura contemporània que conformen l’Espai Joan Fuster, al número 8 i 10 del carrer Sant Josep.

Puig revelava que va conèixer Sueca per primera vegada quan vingué a ca Fuster, mentrestant, anava llegint el missatge escrit, sota la nerviosa mirada dels regidors, del diputat Joan Baldoví, de desenes de càmeres que immortalitzaven la segona visita com a president a la capital de la Ribera Baixa, l’anterior fou en el sepeli de Paco Burguera, li ha recordat Raquel Tamarit, una alcaldessa satisfeta de posar finalment Sueca en el mapa de la intel·lectualitat que els seus conveïns més il·lustres van llaurar en el passat més recent. Sense dubte, com ha dit el president, “Sueca és l’ànima del País dels Valencians”.

Puig i Tamarit encapçalen el seguici fins l’Espai Fuster.

Una passejada ha portat Puig i el seguici de regidors a les portes de l’Espai Joan Fuster. A les portes es feien abraçades i felicitacions dels qui l’esperaven: El conseller Vicent Marzà, l’AVL, el CVC, el secretari autonòmic de Cultura, diputats, fusterians de tercera generació, i postfusterians grans, joves i jovenets, tots ells eren testimonis de com per primera vegada un president de la Generalitat entrava a ca Fuster després de la mort d’aquest.

Reivindicacions

El torn de parlaments l’ha obert el director de l’Espai Fuster, Francesc Pérez Moragón, qui ha tingut records per a tots els implicats, començant per Josep Palàcios, a qui ha disculpat que no hi assistira per qüestions de salut, “i com no, a l’Ajuntament de Sueca” qui independentment del color del govern “sempre ha estat ací”. Pérez Moragón ha estat l’encarregat de demanar “més recursos” per poder fer més amb Fuster.

Amigo, Baldoví, Marzà, Puig, Tamarit, Moncho, Pérez Moragón i V. Baldovi a l’Espai Fuster.

“No seria just reconèixer l’homenot de Sueca només per la seua faceta política”, ha començat dient Raquel Tamarit en la seua intervenció a ca Fuster, qui ha exemplificat diverses vegades la joia que envaïa l’alcaldessa per veure la casa tan sovintejada de tertulians atapeïda de fusterians, d’intel·lectuals, de polítics, etc. Tamarit ha conclòs el seu torn fent una nova reivindicació: “Ja és hora que arriben distincions i reconeixements per a Fuster, no només des de la seua Sueca, sinó des d’altres institucions”.

Vicent Marzà durant el seu parlament a l’Espai Fuster.

Eixa petició de recursos que feia Pérez Moragon ha tingut resposta immediata, “els tindreu” ha dit només començar el conseller Vicent Marzà, perquè “volem que els joves del País Valencià visquen i coneguen Joan Fuster” i en aquest sentit, la conselleria ha apostat per l’Aula didàctica de cultura contemporània que porta al capdavant Salvador Ortells, “la conselleria continuarà posant recursos” al servei de divulgar la vida, obra i art al voltant de l’assagista suecà. Ha estat un dia “feliç”, reconeixia Marzà, qui ha recordat que “hui complim amb un objectiu de legislatura” ha conclòs mentre recordava públicament la cara de l’alcaldessa i del regidor de Cultura en la primera reunió.

Puig s’abraça a Tamarit després de la seua intervenció a l’Espai Fuster.

“El Consell se sent fusterià”

En última instància, ha sigut Ximo Puig qui ha intervingut en la inauguració de l’Espai Fuster, recordant que l’intel·lectual ho fou amb una “lleialtat absoluta amb la ciutat de Sueca”. Fuster “estava compromès amb el País Valencià” ha dit el president mentre recordava que ell també fou un dels qui passaren per sa casa, i gràcies a això, “vaig conèixer Sueca”. Amb la posada en marxa d’aquest espai “tenim una oportunitat perquè la gent conega qui era Fuster”, una obra amb què la Generalitat pretén “posar de relleu aquell Fuster desconegut, que ha fet aportacions fonamentals” ha dit Puig. “Ara més que mai cal llegir Fuster”, ha afegit mentre portava a col·lació el discurs “rupturista” de Trump. Fuster “mai pensà en el passat, sinó en el futur”, un temps que ha de vindre i on “trobareu el suport d’aquest Consell que se sent fusterià”, ha apuntat Puig adreçant-se a Tamarit.

“Fuster l’antiheroi i Satanàs”

Fet i fet, els tertulians parlotejaven multitudinàriament, mentre que el president i el conseller Marzà atenien els mitjans dins del museu. En aquests moment, Puig ha aprofundit en el fet que aquest espai “no és només la casa, és també una recerca que està pendent”, ja que, ha seguit, “Fuster ha estat estigmatitzat, tot i que és molt més que una mena d’antiheroi, per a alguns Satanàs, i no es tracta de fer un Sant Joan Fuster, sinó que el coneguen, s’estudie i es critique Fuster”, i en aquest sentit, ha conclòs apuntant que “nosaltres, entenem el fusterianisme des d’un punt de vista crític”.

Per la seua banda, el conseller Marzà, ha destacat que amb aquesta inauguració “s’obri amb normalitat” un Museu i que la principal tasca ara per ara era obrir-lo. Després, com tota exposició, “formarà part de la xarxa museística”. No obstant això, ha destacat que des de febrer, l’aula didàctica de cultura contemporània començarà a rebre estudiants valencians, és a dir, que l’obra està totalment a l’abast de tothom des de ja mateix.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa