Diari La Veu del País Valencià
AINIA investiga amb materials per fer envasos més funcionals i ecoeficients
RedactaVeu / Paterna

AINIA Centre Tecnològic està investigant amb elastòmers per dissenyar envasos amb una major funcionalitat i que aquests siguen més respectuosos amb el medi ambient. Els elastòmers són un tipus de polímers innovadors que, per la seua gran elasticitat, poden oferir grans possibilitats en el disseny i desenvolupament d’envasos, segons un comunicat difós per aquest centre tecnològic.

En el marc del projecte Elastopack, que compta amb el suport de l’IVACE i els Fons FEDER, s’estan analitzant i identificant materials elastòmers per poder conèixer i validar les possibilitats que ofereix aquest material en envasos per a alimentació, cosmètica, coles i vernissos, productes de la llar i medicina.

Es tracta d’incorporar aquests materials a nous sistemes, com a vàlvules antivessament que eviten pèrdues de producte, tancaments per conservar més temps l’aliment una vegada obert l’envàs, vàlvules en tetines per a una millor succió, etc.

El projecte Elastopack, amb una durada de dos anys, té com a objectiu obtenir una alternativa sostenible a l’envasament d’aliments que mantinga la mateixa vida útil que ofereixen els materials convencionals, així com les característiques organolèptiques, nutricionals i de seguretat del producte.

Tot açò tenint en compte aspectes com la millora en la dispensació de productes líquids viscosos, l’ergonomia i facilitat de manipulació, la reducció del desaprofitament d’aliments i la millora de reciclatge i impacte ambiental dels envasos actuals, per exemple, augmentant el nombre d’aplicacions a les quals poden optar aquests tipus de material en el sector de l’envàs alimentari.

Envasos més ecoeficients i més còmodes d’usar

Aquest projecte respon a la demanda actual del consumidor de disposar d’envasos més ecoeficients, més segurs i que siguen més còmodes d’usar i gestionar. Així, els nous dissenys vénen marcats per tendències en Convenience Packaging com són els productes orientats a persones majors que, sense perdre la seguretat del tancament, siguen de fàcil obertura, orientats a realitzar el mínim esforç físic possible d’un públic que pot tenir minvada la seua motricitat fina.

De la mateixa manera, estan els envasos per a productes orientats a lactants i xiquets amb filtres adaptats, que faciliten el menjar o la beguda en fases primerenques d’aprenentatge d’aquestes funcions. A més també estan adequats a la complexió muscular corresponent i realitzats amb materials capaços d’aguantar caigudes, colps i trencaments.

Un altre tipus de producte que segueix aquesta tendència són els envasos adaptats a la mesura del producte o que donen resposta a la practicitat i rapidesa en la preparació de plats en casa (plats preparats) i envasos de conveniència que faciliten un buidatge de producte de forma còmoda, ràpida i fàcil, sense que queden restes o pèrdues de producte en l’envàs.

Comparteix

Icona de pantalla completa