Diari La Veu del País Valencià
Compromís urgeix el Ministeri a reparar els danys en les costes valencianes
RedactaVeu / Madrid / València

La coalició ha traslladat al Ministeri un informe en què es recopilen els danys dels quals han anat informant alguns càrrecs dels diferents municipis on tenen representació.

Reposició de sorra i del sistema dunar en la Safor

Els alcaldes de Tavernes i Xeraco, Jordi Juan i Francesc Serralta respectivament, han reclamat a la directora general, Pilar Orts, i el subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, la reposició de sorra per donar resposta a la temporada estival i recuperar el sistema dunar que està catalogat com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC).

Des del ministeri, la directora general ha descartat actuacions com la construcció d’espigons “per no ser la solució i perquè ompliríem la costa de València de pedres”, la qual cosa alteraria l’equilibri de les platges i han apostat per realitzar abocaments de sorra que consistiran en traure’n d’on s’acumula per dipositar-la als llocs en què s’estan produint danys o desaparició de sorra.

Serralta ha destacat la correcta funció de protecció que ha realitzat el cordó dunar, inclòs a la Xarxa Natura 2000, i l’esforç econòmic i pressupostari realitzat “que ens ha permès que els danys hagen estat menors que en altres llocs, un esforç de gestió de la sostenibilitat i manteniment que realitza el consistori amb els seus fons i que hauria de ser reconegut”, ha dit.

Per la seua banda, Jordi Juan, alcalde de Tavernes, ha reclamat “una millor planificació” en les aportacions de sorra perquè arribe intacta a la temporada estival i recuperar la platja, “ja que s’han perdut els 15 metres de dunes i uns 50 metres de platja”.

Necessitats en la Confederació del Xúquer al riu Vaca

La delegació d’alcaldes de Tavernes i Benifairó de la Valldigna, Simat i Xeraco ha aprofitat el viatge per entrevistar-se a més amb la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles, a qui li han traslladat el seu “malestar” després de la cancel·lació del projecte de laminació i drenatge del riu Vaca. Per això, han reclamat actuacions “immediates” pels problemes d’inundabilitat i d’estratègia de planificació i desenvolupament que suposa per a Tavernes, Benifairó, Simat i Xeraco “davant un projecte que es va aprovar, va tramitar i va licitar i estava a punt d’adjudicar-se quan es va paralitzar per desgràcia de molts municipis i alcaldes que estàvem esperant les obres”, segons Jordi Juan.

Un moment de la reunió en el MAPAMA.

L’alcalde de Simat ha demanat a la directora que tinga en compte les al·legacions plantejades en el seu dia pels ajuntaments i particulars al projecte redactat per Acuamed, que actua en un tram de nou quilòmetres que discorren per zones urbanes, parcs públics, rutes patrimonials i naturals: “L’execució podria dinamitzar el patrimoni, el litoral i el turisme a la zona”.

Els alcaldes de Simat i Benifairó han retret als responsables d’Aigua i de la Confederació del Xúquer la inacció pel que fa a la neteja de vegetació, arbres i barrancs del que pot ser un risc potencial en cas de riuades. Les autoritats de Compromís van traslladar a CHX, María Ángeles Ureña, la seua preocupació davant la presència d’infraestructures que creuen el riu Vaca −AP7, N332 i línia fèrria−, “que augmenten el risc d’inundabilitat i suposen un perill per a l’agricultura i la indústria de la zona”. Serralta va recordar “les especificitats de la meteorologia a aquesta comarca, que en pocs segons pot provocar una desgràcia davant la falta de respostes de la CHX”. La delegació va reclamar inversions superiors als 100.000 euros que estan inclosos en el Reial Decret aprovat divendres de mesures en les zones afectades pel temporal “tot i entendre les retallades de reducció del dèficit que a la matèria li ha imposat el mateix Govern i Europa”.

Despreniments en el Baix Maestrat i les platges de Cabanes

Compromís ha preguntat pels despreniments en el Maestrat i les platges a Cabanes, “el municipi castellonenc amb més pernoctacions de càmpings durant tot l’any”, per la qual cosa Carles Mulet ha animat a cuidar la línia costanera durant tot l’any. Les autoritats de Costes han informat en Navarrete que reconstruiran la passarel·la de Benicarló i cobriran els danys del temporal en el litoral. A més, el sotsdirector ha admès la problemàtica de la costa castellonenca al sud del port de Castelló per la seua disposició.

La delegació de Compromís ha traslladat les necessitats detectades en els municipis de costa i ha demanat “celeritat” en els treballs, que començaran a executar-se en els pròxims 10 dies en lots d’actuacions que començarien de manera simultània.

Pagaments a mitges: “Una cançoneta que no ens agrada gens”

Els representants de Compromís han concertat amb les autoritats del MAPAMA una propera reunió a la seu de la CHX per parlar del Pla de Riscos i la possibilitat de realitzar convenis amb el MAPAMA. “Una cançoneta del pagament a mitges que es va repetint i que no ens agrada, ja que Foment posa trens a altres zones sense que passen per caixa i el MAPAMA fa actuacions en altres zones sense acordar res quan, damunt, als valencians que ja estem mal finançats ens demanen que paguem si volem actuacions, el que considerem injust”, ha afegit el senador territorial, Carles Mulet.

Comparteix

Icona de pantalla completa