Diari La Veu del País Valencià
Condemnen l’alcalde de Zarra a 2 anys i 4 mesos de presó per prevaricació urbanística
RedactaVeu / EP / València.

La secció segona de l’Audiència de València ha condemnat l’alcalde de Zarra (la Vall de Cofrents – Aiora), Juan José Rubio, de l’Agrupació d’Electors per Zarra, a dos anys i quatre mesos de presó per concedir llicències per a habitatges en sòl rústic, malgrat les objeccions de l’arquitecte municipal, que van ser venudes en la seua majoria a ciutadans britànics. Així mateix, també condemnen al fill del primer edil, Sergio Rubio, el constructor de les cases, al qual li imposen un any i dos mesos de multa.

En el cas de l’alcalde, el tribunal el considera autor d’un delicte continuat contra l’ordenació del territori -igual que al seu fill- i, a més, d’un altre de prevaricació urbanística, pels quals també li imposa el pagament d’una multa i inhabilitació.

El tribunal ha rebutjat així els arguments del primer edil, qui havia assegurat en el judici que amb prou faenes tenia coneixement de la normativa urbanística, que ho portaven entre tots els components del ple i que era conscient de les objeccions de legalitat que hi havia sobre les llicències però que era “habitual, en tota la Comunitat Valenciana, que succeïra així”.

La sala ha considerat provat que l’alcalde, que havia sigut administrador únic de la constructora de la qual es va fer més tard càrrec el seu fill, es va posar d’acord amb ell per a construir habitatges en tres polígons de Zarra, en terrenys no urbanitzables, en parcel·les inferiors a 10.000 metres quadrats, emparades en llicències concedides pel ple municipal des del 2003, tot i que la llei prohibia eixa activitat. D’aquesta manera, van arribar a executar materialment almenys 25 edificacions destinades a cases.

Entre altres mitjans de prova obtinguts en el judici, en el qual van declarar 72 testimonis, la sala destaca el testimoniatge de dos agents de la Guàrdia Civil, que van ratificar el seu atestat i que van comprovar in situ fins a 77 parcel·les amb xalets construïts sobre sòl rústic, acabades o en fase de construcció, disseminades, però que afectaven tres polígons del terme municipal. En aquestes zones no hi havia vials, ni enllumenat, ni connexions, ni fanals, canalització o clavegueram.

Segons el tribunal, pare i fill es van posar d’acord i van arribar a executar 41 edificacions destinades a habitatges malgrat conèixer que no ho permetia la legislació,que es van concertar amb dues immobiliàries per a la promoció i venda de les cases a ciutadans estrangers, majoritàriament de nacionalitat anglesa. La sala conclou que 25 d’eixos habitatges van ser construïts finalment per l’empresa del fill, mentre que, dels restants, d’uns consta que els van edificar altres signatures i en uns altres no hi ha dades suficients per a poder afirmar-ho.

Quant als compradors, la sala considera que tots van comprar les parcel·les rústiques. Alguns van construir habitatge i uns altres no. Alguns no es van plantejar que existira irregularitat en l’edificació. Uns altres sí que sabien que hi havia inconvenients administratius reparable. I, uns altres pensaven que era “la manera espanyola de fer les coses”. No obstant això, van adquirir el que s’havien proposat, van rebre el contracte i estaven satisfets, per la qual cosa la seua satisfacció és plena sense tenir res a reclamar.

Alcalde des del 1979

Juan José Rubio és l’alcalde de Zarra des del 1979, en aquell moment amb el PSOE i, des del 2007, amb Agrupació d’Electors per Zarra. A més, ha protagonitzat alguns titulars, com ara quan per una baralla posterior a un ple va estar apunt d’estar condemnat però, finalment, es va saldar amb una multa per a ell i la regidora implicada, segons va explicar el Levante – EMV el març del 2015

A més, altre assumpte a destacar és l’abandonament que pateix la pàgina web d’aquesta administració local, en la qual hi figuren sols dos notícies de juny del 2015. Si es visita el perfil de Facebook, es poden consultar algunes de les activitats d’oci que s’organitzen des d’aquest consistori.

Comparteix

Icona de pantalla completa