Diari La Veu del País Valencià
La Federació de bandes demana que s’elimine el grau elemental de música de l’oferta pública
Sixto Ferrero / València

El passat dijous 2 de febrer, va tindre lloc la primera reunió entre la Federació de Bandes (FSMCV) i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, després que es presentara el renovat Pacte del Botànic el passat 11 de gener. El motiu de la trobada es deu al fet que per primera vegada un govern valencià incloïa mesures, les quals aquest diari analitzà i informà d’on procedien, que atenyen directament, i en alguns casos exclusivament, la música del País Valencià. Davant aquest escenari sense precedents, on un document de governabilitat recull “reivindicacions històriques”, va tindre lloc la reunió entre el president de l’FSMCV, Pedro Rodríguez, i el vicepresident primer, Remigi Morant.

Així, segons informava la federació en un comunicat, la reunió posà sobre la taula els punts 86 i 87 que fan referència al “suport i finançament de les Escoles de Música com a part dels ensenyaments artístics valencians i l’actualització de la seua reglamentació”, així com “l’elaboració d’un mapa d’ensenyaments musicals”, tal com apareixen en el document.

Finançament de les Escoles de Música

Pel que fa a la mesura 86, que parla del finançament de les escoles de música (EM), l’FSMCV demana de bestreta que siga “adequat” i que “s’allunye del model de subvenció”, i per tant, que siga més semblant a un “conveni”. Això implica que el “finançament parcial de les despeses del professorat” puguen pagar-se “mensualment o trimestralment”, i “no quasi 18 mesos després” que es produïsquen, apunta la federació. Per a solucionar-ho, la federació demana una “coresponsabilitat” en el finançament entre la “conselleria” i els “ajuntaments”, de manera que la conselleria cobrisca amb fons públics el “67% de les despeses de funcionament”, allunyant-se així del “25%, aproximadament, que cobreix ara”, segons afirma l’FSMCV, entre l’ens autonòmic i “col·laboracions municipals molt diverses”.

La Conselleria s’ha mostrat disposada a estudiar aquest tema comprometent-se a exposar la seua posició durant aquest exercici per a pactar les contribucions públiques a destinar al col·lectiu.

Mapa d’estudis musicals

Al voltant de la mesura 87, que implica l’elaboració d’un nou mapa d’estudis musicals, afirma la federació que la Conselleria s’ha mostrat favorable a “obrir converses amb tècnics designats per la federació i recollir dades, que ja estan realitzant”, per tal d’elaborar el nou mapa “que permeta reconduir la situació dels estudis de música”.

Remigi Morant, Pedro Rodríguez, Vicent Marzà i el cap de gabinet del conseller.

Així, segons apunta la federació, el conseller Marzà “s’ha mostrat partidari de la plena integració dels estudis de música en la Universitat” pel que fa als estudis superiors, mentre que els que afecten el Grau professional (antic Mitjà), és “on més dificultats es presentaran per l’existència d’elements complexos com són la xarxa pública, els conservatoris municipals i els dependents de societats musicals i altres privats, unida a l’alta demanda de places existent” explica l’FSMCV, encara que tot i la complexitat, “la regulació d’aquesta etapa requerirà un estudi profund que la Conselleria està disposada a afrontar”.

Per últim, la federació ha demanat a la conselleria que “s’elimine el grau elemental dels conservatoris públics”, i per tant, uns estudis gratuïts, ja que en els centres autoritzats (conservatoris privats) també s’ofereixen aquests estudis, perquè es dóna una simultaneïtat d’oferta, que la federació anomena “existència d’estudis anàlegs”. La proposta, afegeix la federació, “ha estat recollida pel conseller” qui “ha mostrat el seu interès per estudiar-la”.

Retorn a l’amateurisme de les EM

Per altra banda, tant la conselleria com la federació s’han mostrat unànimes en el fet que el nou model d’Escoles de Música, “s’ha de sustentar en una pràctica amateur i grupal que permeta la professionalització dels seus usuaris, però que no estiga orientat exclusivament a aquesta, com ha passat actualment en la majoria de centres de les societats musicals”, ha explicat la mateixa federació. En aquest sentit de recuperar la pràctica amateur de la música amb què van nàixer les escoles de música i les societats musicals, algunes amb més de 150 anys, s’ha posat en marxa un curs de 100 hores de durada per als directors de les Escoles de Música que seran formats en el nou model.

Per altra banda, l’FSMCV ha afirmat que des de la conselleria “es convocarà en les pròximes setmanes la Taula de la cultura valenciana” a la qual està convocada l’ens federatiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa