Diari La Veu del País Valencià
Descobreix els documentals sobre l’Ovidi Montllor en el 75 aniversari del seu naixement

RedactaVeu / València.

Aquest dissabte 4 de febrer fa 75 anys del naixement de l’alcoià Ovidi Montllor, efemèride que en La Veu hem volgut aprofitar per repassar la vida de l’artista, el cantant, el pallasso a través de dos documentals que repassen la vida i obra de Montllor. Perquè en el dia del seu aniversari és un bon moment per descobrir la trajectòria de Montllor o de reviure-la, si ja es coneix, ja que les dues propostes audiovisuals que vos oferim les podeu veure gratuïtament a través d’internet.

Comencem pel documental més recent, L’Ovidi, el making of de la pel·lícula que mai es va fer que descobreix la vida de l’alcoià a través de la preparació d’una pel·lícula sobre la seua vida, dirigida pel valencià Vicent Tamarit i produïda per Aire de Cinema i Diagonal TV, amb coproducció de TV3 i participació del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.

Vídeo: Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.

Aquesta proposta, finançada a través d’una campanya de micromecenatge, destaca per aquest concepte innovador perquè el que veiem és el resultat d’una preparació d’una pel·lícula que no s’arriba a fer. Es tracta d’un documental ficcionat on es conta, per un costat, la vida de l’artista alcoià des del punt de vista d’un actor (Eduard Fernàndez) buscant el seu personatge amb entrevistes a companys i familiars, i també imatges originals cedides per TVC i TVE. Al costat, fent un fals making of, que segueix les dificultats d’una productora (Rosana Pastor) i el seu equip per tractar d’aixecar el projecte, amb les negatives de la Televisió Valenciana. Una molt bona opció per a aquest dissabte.

D’altra banda, TV3 va oferir en març de 2015, en el vintè aniversari de la mort d’Ovidi, un altre documental titulat Ovidi per Ovidi, un especial que dóna veu directament al mateix Montllor. Dirigida per Jordi Lara i Ramon Millà, aquesta proposta arranca amb una confidència del mateix protagonista, definint així que serà ell mateix qui contarà la seua pròpia història.

Els directors d’aquest documental van regirar els arxius de Televisió de Catalunya i la fonoteca de Catalunya Ràdio, on hi ha unes quatre hores d’entrevistes a l’artista, per seleccionar les declaracions de l’Ovidi que condueixen a l’espectador en primera persona pel seu pensament artístic i el seu itinerari vital. Paraules que tenen el seu complement a través de fotografies i retalls de premsa de l’arxiu personal del cantautor i que s’intercalen amb les cançons o recitacions que l’artista alcoià va interpretar en diferents programes històrics de Televisió de Catalunya. Un dels temes inclosos en aquest documental és la versió de Dos anònims, que Ovidi Montllor va interpretar des de Pals, acompanyat de Toti Soler, en l’emissió inaugural de Televisió de Catalunya, el 10 de setembre de 1983.

L’Ovidi contant acudits

A més, la televisió catalana disposa d’una web on, a més de recollir aquest documental en primera persona, també ofereix en una imatge interactiva diferents peces audiovisuals en què es parla del cantautor alcoià, així com un recull de fotos o una llista de cançons per escoltar en Spotify. Però entre tots aquests documents, destaca un vídeo on es veu l’Ovidi contant un parell d’acudits en un sopar homenatge a Joan Fuster al restaurant plata organitzat pel col·lectiu L’Olla en abril de 1993. Una vessant de l’alcoià que potser molta gent no havia vist mai.

>

Vídeo: Canal Mercè Climent.

És més, si continuem regirant aquest canal de Youtube de l’escriptora alcoiana Mercè Climent, apareixen més vídeos d’aquest sopar on també hi eren personalitats com Lluís Llach o Paco Muñoz que es va fer a l’Olleria (la Vall d’Albaida) on es veu Ovidi contant més acudits, una anècdota entre Josep Pla i Terenci Moix, una altra sobre un rodatge o recitant M’aclame a tu o Els amants.

Comparteix

Icona de pantalla completa