Diari La Veu del País Valencià
L’Alcúdia exigeix al Govern espanyol que pose en marxa un Pla de Renovables per al 2021
RedactaVeu / L’Alcúdia

L’Ajuntament de l’Alcúdia (Ribera Alta), en una clara aposta en defensa de les energies renovables i en contra l’energia nuclear, ha aprovat –amb els vots favorables de Compromís, PSPV i l’abstenció del PP- una proposta presentada per la coalició nacionalista en contra de la construcció del Magatzem de residus radioactius (ATI) a Cofrents, i en la qual demana al Govern de Rajoy el tancament de la Central en 2021 i la posada en marxa d’un Pla d’Energies Renovables per al 2021.

La moció, aprovada en l’últim plenari, demana al Govern espanyol que no autoritze la construcció de l’ATI “per ser innecessari” i igualment li exigeix que “es procedisca al tancament i desmantellament” de la central de Cofrents en finalitzar el període de prórroga de funcionament, al 2021.

El nou Magatzem proposat per Iberdrola, per acollir els residus nuclears de la Central Nuclear de Cofrents, és, segons l’Ajuntament de l’Alcúdia, “una demostració del fracàs en la gestió dels residus nuclears en una activitat de les més perilloses i amb grans riscos per a la ciutadania i el medi ambient”, que posa de manifest que la Central Nuclear de Cofrents “no ha d’allargar la seua vida operativa, i que l’energia nuclear és una opció tecnològica que ha de donar pas al subministrament energètic amb fonts segures, netes i renovables”. “I amb més raó en el nostre cas, ja que som uns dels territoris amb major irradiació solar d’Europa”, subratlla el consistori riberenc presidit per Andreu Salom.

Cal apuntar que al projecte d’Iberdrola sobre el Magatzem projectat “s’afirma que la cota on se situaria l’ATI seria de 368,20 m. d’altitud, tan sols 4 centímetres per damunt de la cota inundable en cas de trencament de presa -de 368,16 m.-, segons posa de manifest el Govern municipal. “Tan sols examinant les figures del projecte es pot comprovar que la zona on s’ubicaria el magatzem estaria situada en la zona inundable en cas de l’avinguda màxima probable”, denuncia.

Precisament, sota el lema “Ibedrola, ens roba i contamina”, el moviment ecologista -entre els quals figura Xúquer Viu– ha convocat una concentració el pròxim dissabte 11 de febrer -a les 12.00 hores a la plaça de Tetuan-Pont del Real- “contra les pujades abusives de la llum, contra les portes giratòries i per un nou model energètic” .

Una nuclear en pròrroga a 45 km en línia recta de l’Alcúdia

La Central Nuclear de Cofrents, que entrà en funcionament l’octubre de 1984, va obtenir una autorització de funcionament per un període de 25 anys, que en març de 2011 es va prorrogar per 10 anys més, fins l’any 2021. Aquesta central es troba a tan sols 45 km en línia recta de l’Alcúdia i a 65 km de la ciutat de València. El Govern li va donar, el dia anterior al terratrèmol i tsunami del Japó que va causar l’accident de Fukushima, la llicència d’explotació per a 10 anys més. Una central nuclear que utilitza l’aigua del Xúquer per a refrigerar-se, escalfant l’aigua que retorna al riu i evaporant uns 21 hm³ anualment.

Imatge d’arxiu d’una protesta pel tancament de la Central Nuclear.

“Iberdrola, amb el seu projecte, intenta que la central de Cofrents continue activa 20 anys més, i arribar als 60 anys d’existència, amb els perills que això comporta”, denuncien des de l’equip de Govern.

Entre els impactes del nou magatzem temporal de residus radioactius, associats al funcionament de la central nuclear mateixa trobem: el risc de contaminació radioactiva de l’abastiment de més de 2 milions de persones que beuen del riu Xúquer; el risc de contaminació radioactiva de les terres de regadiu de desenes de milers d’hectàrees de la Ribera Alta i Baixa del Xúquer, Camp de Túria i Camp de Morvedre; el consum de 21 hectòmetres cúbics anuals d’aigua d’alta qualitat del Riu Xúquer utilitzada per refrigerar el reactor; i la generació de residus perillosos que caldrà gestionar durant desenes de milers d’anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa