Diari La Veu del País Valencià
Les dones avancen en igualtat en les festes d’Alcoi

RedactaVeu / Aramultimèdia / Alcoi.

Amb la proposta de reforma que ha fet l’Associació de Sant Jordi (ASJ) d’Alcoi, ara les dones ja poden participar en l’acte de la Glòria, tal com expliquen a Aramultimèdia. Així, es modifica l’article 11 de l’ordenança de la festa alcoiana, que es ratificarà en l’assemblea del 23 de febrer, on s’ha redefinit l’acte de la Glòria perquè la dona puga participar-hi.

De manera detallada es pot llegir que aquest acte és una “desfilada d’un fester de cada filà amb el disseny oficial que corresponga segons el seu gènere”. L’ampliació en “segons el seu gènere” és la reforma dels estatuts que proposa l’ASJ. Això vol dir que les dones, amb vestit de dona, podran ser glorieres sense cap mena de problema a partir de 2018.

>
Diana 2015. Vídeo: Canal Aramultimèdia.

Pel que fa a les formacions mixtes, en l’article 54, de nova creació, es fa referència a la Primera Diana i l’Entrada, on es pot llegir que “l’esquadra la componen 10 festers i un cabo, uniformats amb un únic disseny oficial, d’acord amb el gènere comú dels seus components”. A més, afegeix que “per qüestions d’uniformitat i estètica, no es podrà mesclar en una mateixa esquadra dos tipus de dissenys oficials”. Sobre això, els companys de l’Aramultimèdia afegeixen la següent reflexió: “És qüestió de temps que homes i dones isquen amb el mateix vestit, cosa que implicaria la desaparició de la categoria de la col·laboradora; és a dir, el de dona que no té drets ni obligacions però que sí que es vesteix”.

>

Entrada de Moros i Cristians 2016. Vídeo: Canal Aramultimèdia.

Aquesta modificació que permet a la dona participar de la Glòria, és un nou pas que donen les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, on fins fa no res no hi havia cap esquadra femenina que participara de la festa. Concretament, en 2015 una esquadra de les Marrakesch va participar per primera vegada en la Diana i l’any passat, quasi el mateix grup de dones, desfilaren en l’Entrada Mora.

La Glòria

Per als no alcoians cal fer un breu apunt sobre aquest acte. La Glòria és l’acte que anuncia l’inici de les festes i té lloc el diumenge de resurrecció, quan un fester de cada filà conformen una esquadra conjunta amb els seus diferents vestits i recorren els carrers del centre de la ciutat al so de pasdobles. El diumenge posterior a la Glòria té lloc la versió infantil d’aquest acte.

>

Glòria 2016. Video: Canal Aramultimèdia.

Comparteix

Icona de pantalla completa