• La Veu del PV al Facebook
 • La Veu del PV al Twitter
 • La Veu del PV al Google +
 • RSS
 • contacte
Diumenge, 26 de març de 2017

La Veu del País Valencià

suma't
publicitat

Actualitat - Drets lingüístics - País Valencià

Dissabte, 11 de febrer de 2017 a les 10:30h

Ramon Ferrer (AVL): ‘L’acord amb la RACV no comporta cap cessió normativa’

El president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua assegura que no tindria sentit treballar d'esquena amb l'IEC i que hi ha voluntat "d'agermanar"


Comentaris 12 comentaris    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (5 vots)
carregant Carregant


Ramon Ferrer.
Fotos: Jose Soler / ACN

Etiquetes
AVL, Ramon Ferrer

Jose Soler / ACN / València.
 
El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, considera que del conflicte lingüístic que ha acompanyat el País Valencià les darreres dècades a l’entorn de la unitat de la llengua “tan sols queden residus”. En una entrevista amb l’ACN amb motiu de la seua recent reelecció com a president, Ferrer ha posat en valor la feina de la institució que dirigeix, creada l’any 1998 i constituïda el 2001, indicant que en el preàmbul de la Llei de creació s’assenyala que el primer objectiu “és treure el problema de la llengua de la cosa política del dia a dia i dur-lo a un terreny més seré”.
 
Al respecte, Ferrer ha assegurat que si bé “mai es pot dir que la pau és al 100%”, sí que ha arribat “en un percentatge molt alt, queden residus només”.
 
En aquest sentit, i sobre els rèdits polítics de negar la unitat de la llengua, Ramon Ferrer ha traslladat la pregunta “a aquells que ho diuen”, però ha assegurat a continuació que “sembla que no és massa rendible a la vista dels resultats”. El president de l’AVL considera “un temps totalment perdut” els anys de conflicte per la llengua i ha recordat que ja l’any 2005 l’Acadèmia va fer una declaració institucional en la qual afirmava la pertinença a l’àmbit lingüístic compartit amb el català.

Sobre la Proposició No de Llei que el PP ha presentat aquesta setmana a les Corts Valencianes per defensar que el valencià és un idioma distint i autònom de qualsevol altra llengua, i en concret del català, Ferrer ha respost: “Simplement em remet al resultat que va tenir el debat”. La PNLL tan sols va comptar amb el suport del grup parlamentari popular.

“L’AVL mai ha d’entrar en política però tampoc els polítics mai haurien d’entrar en la llengua”

Preguntat durant l’entrevista sobre si amb aquests posicionaments polítics veu qüestionada l’autoritat lingüística de l’AVL, el president ha indicat que es tracta “d’una qüestió política, ells sabran, si fos una altra acadèmia... però com que és una cosa política, no hem d’entrar”. A continuació, ha advertit que l’AVL “mai ha d’entrar en política, però els polítics tampoc no haurien d’entrar en la llengua”.

Ara fa tres anys, la publicació del Diccionari Normatiu Valencià xocava amb l’oposició de l’anterior govern de la Generalitat Valenciana. La definició de ‘valencià’ que feia el diccionari, admetent la pertinença a l’àmbit lingüístic català, va contrariar sectors del PP i va comptar amb un dictamen del Consell Jurídic Consultiu advertint que podia contravenir l’estatut valencià.

El president de l’AVL assegura que en aquell moment no va veure qüestionada la seua autoritat perquè “els únics que em poden qüestionar l’autoritat són els acadèmics” i ha afegit al respecte “la prova és que la definició és al diccionari”. Ferrer ha defensat la independència “ara i sempre” de l’AVL, que durant els primers 15 anys de vida ha comptat amb l’elecció per part de les Corts Valencianes dels seus membres. “Les idees de l’AVL han estat independents fossin o no concordants amb la política que manava en aquell moment i la que mana ara”, ha asseverat.
 

Museu de la Paraula

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha signat fa un any un acord amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (que nega la unitat de la llengua i defensa una normativa pròpia) i que va ser considerat pel mateix Ferrer en declaracions d’aquell moment com “el pas de l’home a la lluna”. Per primera vegada aquestes dues institucions signaven protocols de cooperació efectiva i manifestaven la necessitat de superar conflictes.

El president de l’AVL l’ha emmarcat en la voluntat d’entesa per crear un sistema en el qual “tots ens sentim còmodes dintre de la nostra sensibilitat”. Preguntat sobre quines cessions ha hagut de fer l’AVL per arribar a aquest acord, el president de la institució normativa de la Generalitat Valenciana, ha remarcat que “no es pot fer cap cessió quant a normativa” i que els acords de cooperació es fan en activitats com la declaració de l’escriptor de l’any i altres accions, com l’impuls al Museu de la Paraula.

“No té sentit que dues institucions que treballen sobre el mateix tema, la nostra llengua, estiguin d’esquena”

Al llarg de l’entrevista, Ramon Ferrer ha fet balanç dels seus darrers cinc anys de presidència, assenyalant que l’AVL ha tancat una etapa d’expansió interna i externa amb l’aprovació del Diccionari Normatiu del Valencià i la Gramàtica, i amb convenis amb universitats i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Sobre la nova etapa que ara inicia, el nou president assenyala que l’encara amb la intenció de bastir ponts de diàleg en la consolidació de les relacions amb l’Institut d’Estudis Catalans i amb altres entitats culturals de l’àmbit lingüístic, amb una entesa que permeti una normativa respectuosa amb la diversitat.

Al respecte, ha explicat que les relacions amb l’IEC es concretaran amb comissions que treballaran de manera conjunta per establir la normalitat en la normativització, en aspectes com la gramàtica i el diccionari. “No té sentit que dues institucions que treballen sobre el mateix tema, la nostra llengua, ho facen d’esquenes. Afortunadament això s’està superant, tant per part de l’AVL com per part de l’IEC, les dos estan amb voluntat d’agermanar coses”, ha assegurat.
 

En aquest sentit, Ramon Ferrer ha explicat que l’AVL està estudiant la supressió d’alguns diacrítics i ha fet algunes passes al respecte. Ferrer ha afegit que els accents diacrítics “són una qüestió molt subjectiva” però ha assegurat que “tampoc no és un gran problema quan el mateix Pompeu Fabra en algun moment va pensar en treure’ls”.

“Si un president de la Generalitat parla valencià, la gent aprecia la llengua”

Superat en gran part el conflicte lingüístic, Ramon Ferrer aposta perquè l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ajude a fomentar l’ús social de la llengua. Ferrer ha dit que no compren com la gent de la seua generació parla més el valencià que en l’actualitat sense haver tingut l’oportunitat d’estudiar-lo. “Els mestres han de fer veure els nens l’estima per la llengua”, indica, alhora que reconeix el paper que en el prestigi i en l’ús social de la llengua que poden fer les autoritats. Al respecte, afegeix que si un president de la Generalitat Valenciana parla valencià “això la gent ho aprecia, sinó la gent es pregunta perquè? Si el que més mana no el parla perquè l’he de parlar jo?” En aquest mateix sentit, aposta perquè els docents empenten en l’ús de la llengua.

Sobre el recent decret de plurilingüisme, Ferrer indica que és un pas endavant però el veu “modificable i millorable” perquè l’AVL ha fet alguns projectes al respecte que podrien millorar el plurilingüisme. “En aquests moments no partim en igualtat el valencià i el castellà. La mare vol tots els fills, però la mare dóna suport al més feble, aquí la Generalitat hauria d’ajudar més el més desfavorit”, ha defensat.
 

Lectures 1716 lectures   comentari 12 comentaris   Enviar article Envia
 • Meneame
 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • Google


publicitatComentaris

15 de febrer 12.44h

#11

"Que cadascú es vesteixi com bonament li plagui", però a mi m'agradaria poder sentir-me una mica valencià, perquè comparteixo amb vosaltres, al menys, la llengua, però per damunt d'això us admiro el coratge i la fermesa en defensar-la.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

14 de febrer 15.56h

Informació per a Carme/Girona:

Els valencians, des del segle XV, per no anar més lluny, diem a la nostra llengua, valencià o llengua valenciana. Això no vol dir que no siga la mateixa llengua que el català, que, evidentment, ho és.

Els valencians de forma aclaparadorament majoritària no ens sentim catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

13 de febrer 01.28h

Hi I'm a seny ordenador.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

12 de febrer 10.32h

Cal que d'una vegada per totes l'I.E.C i l'A.V.L. vagin units pel be de tots.
No es tracta d'imposar res es tracta d'enriquir-nos mútuament nosaltres i la nostra llengua.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

12 de febrer 06.05h

Imponer una lengua que no es la valenciana, educar a los niños en esa lengua y creerse por encima de la lengua que habla el pueblo valenciano no dan autoridad para decidir que hablamos los valencianos y menos aun por los 4 catalanistas de una academia nacida de la mente colonizadora del corrupto Pujol.
En 3 años lo residual sera la AVL por mucho que la proteja el estatuto de autonomia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

11 de febrer 19.23h

Defensar que valencià i català són llengües diferents, a més de ser una qüestió que només es pot defensar a partir de petits matissos banals, en trobariem varietats -geogràfiques i no- amb veritables diferències en vocabulari i gramaticals molt més grans a llengües com l'espanyol o l'anglès, és també una nefasta estratègia a l'hora de defensar la nostra llengua, la pròpia dels països que "últimament" habiten aquests racons del Mediterrani...


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

11 de febrer 18.54h

Quin xiringuito més guai va muntar el PP amb l'AVL , Colla d'estomacs agraïts i xuplant del pot !


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

11 de febrer 18.39h

Carme/ girona. Una opció interesant que ens pareixeria bé als valencians és que el IEC desapareguera i no fer un gasto inutil i regir-nos tots catalans, i valencians per l'AVL. Però sospite que a vosaltres preferiu més imposar i els altres a obeir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

11 de febrer 14.28h

#3 I sense CIU tampoc. A banda si ens posem així cap acadèmia existiria sense el suport polític. L´IEC amb la Lliga Regionalista Catalana x exemple.

#2 Al País Valencià la llengua sempre s ha dit valencià. No li direm català xq vosaltres ho volgueu. Unitat de la llengua sí, però amb diversitat de noms. I els Països Catalans no existisen, simplement xq la majoria de valencians i balears no els volem. Ens obligareu? Com?


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

11 de febrer 13.16h

“L’AVL mai ha d’entrar en política però tampoc els polítics mai haurien d’entrar en la llengua”
Doncs si no és pel Pepe, vosaltres no existirieu... menys mal... hehehe..! colla de vividors ..!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

5 -10 -20 -tots
1
-
2 >
Comenta

El comentari s'ha enviat correctament  Previsualitza

La direcció de La Veu del País Valencià es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
publicitatpublicitat

publicitat

publicitat

publicitat

publicitat

L'Oratge

 • Alcoi

  nuvols_parcials
  20 ºC
  10 ºC
 • Bunyol

  sol
  21 ºC
  8 ºC
 • Carlet

  nuvols
  22 ºC
  9 ºC
 • Catí

  nuvols_parcials
  19 ºC
  8 ºC
 • Dénia

  nuvols
  22 ºC
  9 ºC
 • Gandia

  nuvols
  22 ºC
  9 ºC
 • La Vall d'Uixó

  nuvols
  16 ºC
  4 ºC
 • Menorca

  sol
  17 ºC
  11 ºC
 • Oriola

  nuvols_parcials
  22 ºC
  9 ºC
 • Peníscola

  nuvols_parcials
  19 ºC
  8 ºC
 • Valls

  nuvols_parcials
  17 ºC
  7 ºC

publicitat

Les més llegides


Xarxes socials La Veu