Diari La Veu del País Valencià
Conflicte a Torrevella pel cost de lloguer de l’Auditori Internacional

Sixto Ferrero / Torrevella.

Aquest dilluns 12 de febrer, la Junta directiva d’Ars Aetheria emetia una carta als seus socis on anunciava que, davant el cost del lloguer de l’auditori Internacional de Torrevella, “uns 3.000 euros” segons l’associació, i la “impossibilitat d’assumir les despeses de gestió i neteja” d’aquest, es veien en la situació de “continuar el diàleg amb les Administracions per buscar alguna solució, buscar altres possibles emplaçament amb capacitat similar o suspendre temporalment la programació de concerts”.

Tot i que aposten pel “diàleg”, com així ha pogut constatar La Veu en parlar amb les dues parts. Pel que fa a Ars Aetheria, que compta amb dues agrupacions simfòniques (l’Orquestra Simfònica de Torrevella i la Jove Orquestra de Torrevella), apuntava que “qualsevol associació o entitat que vulga utilitzar l’Auditori Internacional de Torrevella, ha de llogar-lo a l’organisme propietari de l’edifici, abonar el lloguer d’uns 3.000 euros per concert i aportar tots els mitjans humans que calguen per a realitzar cada concert, com ara conserges, operaris i tècnics i personal de neteja”.

Apuntaven que es reuniren amb l’Ajuntament per a demanar que els “permeta acabar els concerts programats amb les mateixes condicions que es feien fins ara”. No obstant això, aquest diumenge, com així han confirmat a La Veu, han de veure quina decisió prenen després que, durant el matí de dijous, el consistori de Torrevella els comunicarà que no poden fer-se càrrec econòmicament d’unes despeses generades per una “activitat lucrativa privada”.

L’Auditori Internacional està sota la gestió de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, una de les empreses públiques que creà el PP de Zaplana per a gestionar Terra Mítica o la Ciutat de la Llum d’Alacant, entre d’altres. Actualment, l’Auditori només obri per a esdeveniments, segons apunten les fonts consultades. Mentrestant, des del consistori indiquen que “l’Auditori no és municipal, sinó de la Generalitat”; ara bé, davant la problemàtica plantejada per ArsAetheria, “la idea de l’Institut Municipal de cultura, de l’alcalde i del govern municipal és donar suport a totes les iniciatives culturals”, i l’Orquestra Simfònica de Torrevella “és una de les més importants”, afegeix el regidor Domingo Pérez. “L’esdeveniment no és nostre i per a una orquestra que cobra entrada”, i que per tant té finalitat lucrativa, “no podem posar personal”. Per això, en la reunió mantinguda aquest dijous, des de l’equip de govern s’ha indicat que “han de sol·licitar subvencions a l’Institut Valencià de Cultura i, amb una valoració de pública competència, aleshores, donar-los el màxim d’ajuda possible”. Afegeix Pérez que des dels organitzadors “han comprés que no és municipal i que el fet que cobren entrades fa que l’ajuntament no puga col·laborar amb un acte privat, però sí col·laborar amb una línia de subvenció”.

L’Orquestra Simfònica de Torrevella. Foto: OST.

Per altra banda, el regidor conclou apuntant que fins ara tots els concerts que havien fet estaven dins de la llei però que, “amb la llei d’ajustos pressupostaris, ara és més difícil traure projectes. Abans hi havia més possibilitats que ara, podíem fer altres ofertes que no foren amb concurrència competitiva, però ara només es pot fer així”.

L’Ars Aetheria “no ha pres una decisió en ferm” sobre si cancel·lar o no els dos concerts que resten de temporada, perquè a hores d’ara “s’han cobrat els abonaments” d’aquells persones que han tret entrada per a tota la temporada, expliquen des de l’associació. A més a més, no mostren massa confiança en la solució proposada sobre el fet de concórrer, ja que una “altra orquestra es pot presentar, sense ser d’ací, vindre a fer el concert i marxar” i reivindiquen que l’Orquestra Simfònica de Torrevella “és d’ací”. Per endavant, diumenge faran una assemblea per a veure com estan “les arques i si l’orquestra pot pagar les despeses que es presenten per acabar la temporada, i la temporada vinent ja veure’m com ho fem”, perquè argument és que “hem de pagar per cada concert i que, a més, hem de llogar operaris, però els únics que saben com funciona són els que treballen per a l’ajuntament. Però, si aquest no vol que els contractem, no sabem com fer-ho, perquè no ens podem fer responsables de llogar operaris i posar-los directament a controlar muntacàrregues, llums, etc.”

Allò que no es plantegen és marxar a altre auditori. “Volem tocar en eixe auditori. Ací tenim 1.500 persones en cada concert”, reivindiquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa