Diari La Veu del País Valencià
El 83,2% de les famílies demanen ensenyament en valencià als 44 centres pendents que els aproven les línies
RedactaVeu / València

La campanya informativa Marca’t un punt. Matricula en valencià, matricula en qualitat, organitzada per Escola Valenciana, patrocinada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i avalada per les cinc universitats públiques valencianes i les Unitats per a l’Educació Multilingüe universitàries, ha donat resultats molt positius durant el període de matriculació a les escoles, que va finalitzar el passat dijous 16 de maig.

Des de l’entitat cívica es vol agrair especialment la confiança que ha dipositat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en la campanya perquè ha permés organitzar reunions als centres educatius i elaborar materials per a famílies i docents on s’ha informat sobre quin és el programa d’ensenyament òptim al nostre sistema educatiu, el Programa plurilingüe d’ensenyament en valencià, amb argumentacions i fonaments estrictament científics i pedagògics.

“Durant aquestos dies ens mantenim a l’expectativa de l’aprovació o denegació dels canvis a línia en valencià als 44 centres que ho van sol·licitar fa uns mesos”, ha explicat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i ha afegit: “Volem agrair l’esforç des equips docents i les AMPES que s’han interessat per informar les famílies que matriculen els fills i filles de 3 anys”.

Des d’Escola Valenciana es considera que l’aprovació del canvi de programa a aquestos centres pot ser un pas importantíssim en aquesta cursa per garantir el dret de les famílies a triar ensenyament en valencià i per anar donant solució a una demanda que continua sent superior al que l’Administració educativa valenciana oferta.

Cal tindre en compte que, si s’aproven aquestes 44 línies en valencià, 1.320 alumnes de 3 anys més podrien estudiar en PPEV l’any que ve. Quan aquestos alumnes completaren la seua etapa educativa d’infantil i primària, serien 11.880 alumnes més els qui estarien estudiant en valencià en aquestos 44 centres que ho han sol·licitat.

El centre amb la demanda més rotunda ha estat el CEIP El Romeral d’Alcoi, que de 63 sol·licituds de matriculació, 63 han sol·licitat PPEV i cap la línia en castellà en primera opció.

Amb l’actual concepció de la Llei Wert, en el cas valencià són les famílies que demanen ensenyament en valencià en primera opció les que no tenen garantit el seu dret a què els fills puguen estudiar en la línia en valencià.

Escola Valenciana estima que la solució ‘aberrant’ de reconduir a l’ensenyament privat l’opció lingüística que han triat les famílies suposaria, en el cas valencià, una despesa anual de 70 milions d’euros per a la Generalitat Valenciana. D’una banda, al País Valencià només el 7% dels centres privats i concertats ofereixen línies en valencià i de l’altra i més important, es vol fer molt èmfasi en que la despesa d’obrir línies d’ensenyament en valencià a la xarxa educativa pública valenciana, té un cost zero i les famílies valencianes tindrien el dret a escollir l’opció lingüística que han decidit al País Valencià.

En aquest sentit, l’entitat estima que per a equilibrar i garantir la demanda d’ensenyament en valencià actual que fan les famílies caldria que l’Administració valenciana oferira 460 línies més d’ensenyament en valencià als centres educatius, que suposarien el canvi de programa de línia en castellà a línia en valencià dins de la xarxa d’escoles que es tenen actualment al sistema educatiu valencià.

“Despesa zero a la pública i 70 milions d’euros per a dur a terme el que l’aplicació de la LOMQE suposaria al País Valencià, caldrà doncs que el Ministeri d’Educació estudie aquestes xifres”, ha afirmat el president d’Escola Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa