Diari La Veu del País Valencià
AIJU aprofita residus metàl·lics per a la creació de calcer o paviment esportiu

RedactaVeu / Ibi.

Una delegació de la Comissió Europea, formada pels officers Santiago Urquijo i Marija Simic, ha visitat el Centre Tecnològic AIJU per a conèixer de primera mà els avanços del projecte Life Greenzo que coordina aquest Institut i que es troba en la fase de conclusions, mitjançant el qual se li ha donat valor a residus metàl·lics no ferris per després utilitzar-los en diferents aplicacions comercials com articles de calcer o paviment esportiu.

El material de deixalla utilitzat és el resultant del procés industrial de la injecció de peces de ‘zamac’ (un material metàl·lic no ferri format de l’aliatge de zinc i alumini) amb el qual realitzen multitud de vehicles d’imitació, poms, i sivelles de ferratges o articles de passamaneria. A partir de la tecnologia desenvolupada en aquest projecte es pot convertir el residu en òxid de zinc, que té multitud d’aplicacions en la indústria. A més, mitjançant aquest procés han aconseguit una millora en quant a les propietats d’aquest material resultant, ampliant així els seus usos.

Foto: AIJU.

Els resultats obtinguts amb aquest òxid de zinc valoritzat determinen que és apte per al seu ús en articles de calcer i paviment esportiu, així com per a paviment animal.

Projecte Greenzo

El projecte Greenzo consta de tres anys de desenvolupament i finalitza el 31 de maig de 2017. El seu objectiu és el disseny, desenvolupament i posada a punt d’una planta pilot preindustrial que permeta valoritzar els residus metàl·lics no ferris derivats del procés industrial de la transformació del ‘zamak’. I així, obtenir òxid de zinc com a subproducte, el qual pot ser utilitzat en la indústria química.

Està finançat per la Comissió Europea, a través de l’instrument financer LIFE13 ENV/ÉS/000173. El projecte està coordinat per AIJU i participat pel centre de recerca ITQ-CSIC i les empreses Worteurop, S.L. i Cautxús Karey, S.A.

Comparteix

Icona de pantalla completa