Diari La Veu del País Valencià
Escola fa de la Llei d’Igualtat Lingüística la principal reivindicació de les Trobades 2017

RedactaVeu / Crevillent.

La ciutat de Crevillent (el Baix Vinalopó) ha estat l’escenari triat per Escola Valenciana per presentar les Trobades 2017, en què la Llei d’Igualtat Lingüística constitueix la principal reivindicació. Així, a partir del 25 de març i fins el 3 de juny, es duran a terme, en diferents municipis de les comarques valencianes, des del Baix Maestrat fins al Baix Segura un total de 19 festes pel valencià.

Escola Valenciana ha anunciat que ‘Construïm la Igualtat Lingüística’ és el títol de la campanya que llançarà enguany en el marc de les trobades. “Una de les millors maneres de protegir el nostre patrimoni és la creació d’una Llei d’Igualtat Lingüística”, ha defensat el portaveu de l’entitat cívica en la presentació d’una nova edició de les festes per la llengua, enguany sota el lema ‘’En valencià creixem”.

El Verger (la Marina Alta) encetarà enguany, concretament el 25 de març, la primera de les trobades, que continuaran, en aquest ordre, a Novelda, Albalat dels Sorells, Crevillent, Sant Vicent del Raspeig, Alacant, Fontanars dels Alforins, València, Guadassuar, Barcelona, Vallada, Vinaròs, Altura, Llíria, Manises, el Real de Gandia, Altea, l’Orxa i Quart de les Valls.

El fet de posar en marxa enguany la campanya “Construïm la Igualtat Lingüística” obeeix, segons Vicent Moreno, al fet que Escola Valenciana és “conscient” que “una de les millors maneres de protegir la llengua, el patrimoni més preuat de les valencianes i els valencians, és la creació d’una Llei d’Igualtat Lingüística”. Amb aquesta iniciativa, l’entitat cívica pretén “sensibilitzar la ciutadania de la situació discriminatòria en què es troba el valencià respecte d’altres pobles amb llengua pròpia i com és d’important fer pública la vulneració d’un dret tan bàsic com és parlar valencià”. Moreno ha afirmat que entre les demandes socials que recull l’ideari d’Escola Valenciana “no podia faltar” la necessitat de mitjans de comunicació públics en valencià i la correspondència de les televisions IB3 i TV3.

L’escola Francesc Candela de Crevillent, centre pioner en la introducció de l’ensenyament en valencià l’any 1987, ha acollit la roda de premsa de presentació en què, a més del president d’Escola Valenciana, han participat el mestre i especialista en plurilingüisme, Vicent Pascual, la presidenta de l’Associació per la Llengua el Raig de Crevillent, M. Jesús Navarro, i l’alumna de la primera promoció en ensenyament en valencià a Crevillent, Sònia Blázquez.

Un moment de la roda de premsa de presentació de les trobades 2017. Foto: Escola Valenciana.

Moreno ha fet una crida a participar en “l’espai de convivència” que des del “respecte, la diversitat i la interculturalitat” suposen les festes per la llengua, les quals concentren, cada any, més de 200.000 persones per a “celebrar la vitalitat de la nostra llengua i expressar el desig compartit de viure en valencià”. Per la seua banda, Vicent Pascual ha parlat de l’ampli ventall de possibilitats que ofereix estudiar en valencià, entre les quals ha ressaltat que “garanteix un alumnat plurilingüe, independentment de quina siga la seua llengua inicial en arribar a l’escola”.

Comparteix

Icona de pantalla completa