Diari La Veu del País Valencià
‘El Temps’ inicia una ‘revolució’ de la mà del nou director de la revista

RedactaVeu / València.

L’historiador i periodista Borja Vilallonga ha estat nomenat director del setmanari El Temps. Creada en 1984, la revista compta amb redaccions a València, Barcelona i Palma, on al llarg dels seus 33 anys d’història s’ha convertit en un referent de la informació política i cultural dels territoris de parla comuna.

El nou nomenament forma part de la voluntat del consell d’administració i el seu editor, Eliseu Climent, d’emprendre “canvis profunds” al setmanari. Aquests canvis, assegura Vilallonga, responen a la necessitat d’una “revolució” en el setmanari “per ser líders i crear una plataforma digital adequada al nostre temps, sense perjudici del paper”. Igualment, Vilallonga advoca “per tornar als principis fundacionals del projecte, amb un compromís fidel i rigorós”. Un altre dels reptes de Vilallonga serà portar El Temps a les generacions joves mitjançant les xarxes socials. “El Temps ha de parlar el nostre llenguatge, explicar els nostres temes i emprar les nostres eines comunicatives”, explica en aquest sentit.

Borja Vilallonga (Llagostera, 1985) és doctor en història per l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, on va preparar una tesi doctoral en cotutela amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Vilallonga assumeix la direcció d’El Temps després d’haver sigut investigador associat a l’EHESS de París, investigador postdoctoral a Columbia University i professor visitant a New York University. La seua recerca s’ha desenvolupat en dos eixos: la formació dels nacionalismes català i espanyol a la Catalunya del segle XIX i les connexions entre religió i modernitat a l’Europa vuitcentista. Actualment Vilallonga prepara una monografia per a la University of Pennsilvania Press sobre la construcció d’una modernitat catòlica com a alternativa conservadora al liberalisme europeu decimonònic.

Borja Vilallonga, nou director d’El Temps.

En paral·lel a la seua dedicació acadèmica, Vilallonga ha estat articulista d’opinió regular durant quatre anys al diari Ara. Els seus articles també han aparegut a ElNacional.cat, El Temps, NacióDigital, Vilaweb, Núvol, Diari de Girona, a més de les publicacions americanes Jacobin i Algemeiner. Els seus temes se centren generalment en la intersecció entre història i política, amb un interès especial per les configuracions nacionals europees, l’impacte de la religió en les mentalitats i el paper de la ideologia al segle XXI.

Durant la seua etapa a Nova York, Vilallonga va compaginar la recerca universitària amb el càrrec executiu de director editorial a Morningside, una de les majors empreses de traducció dels Estats Units. Segons Vilallonga, “ho vaig aprendre tot sobre la gestió executiva i la disciplina capitalista laboral”. “Sense adoptar els extrems i la deshumanització del món laboral de Nova York, sóc partidari d’importar els millors instruments del model americà”, rebla Vilallonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa