• La Veu del PV al Facebook
 • La Veu del PV al Twitter
 • La Veu del PV al Google +
 • RSS
 • contacte
Diumenge, 26 de març de 2017

La Veu del País Valencià

suma't
publicitat

Actualitat - Educació - València > Túria > País Valencià

Dijous, 16 de març de 2017 a les 11:45h

El 84% de les escoles del país trien més valencià i anglès

L'aplicació del nou Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic s'establirà el pròxim curs a partir d'Infantil de tres anys i de les aules experimentals de dos anys


Comentaris 15 comentaris    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (7 vots)
carregant CarregantSixto Ferrero / València.

El 54% de les escoles del País Valencià sostingudes amb fons públics han triat el nivell avançat —el nivell que més valencià i anglès empra— del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic, mentre que el 30% ha apostat per l’intermedi i un 16% començarà amb el bàsic. Les xifres que ha aportat la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports parlen per si mateixes, ja que quasi mil escoles sostingudes amb fons públics, el 84%, han decidit aplicar, a partir del curs 2017-2018, més valencià i anglès a les seues aules.

Els nivells triats pels centres educatius com a punt de partida han estat avalats per dos terços del Consell Escolar i començarà a aplicar-se en les aules experimentals de 2 anys i en el segon cicle d’Infantil —amb alumnes de 3 a 5 anys—, de manera que el Programa Plurilingüe Dinàmic estarà completament desplegat en 2023, quan arribe a Batxillerat.

Del total d'escoles sostingudes amb fons públics, la Conselleria ha rebut dades del 90% dels centres. Així, 675 centres educatius han triat el nivell avançat I o II (54%), 375 centres el nivell intermedi I o II (30%) i 203 el nivell bàsic I o II (16%). Territorialment, a les comarques del sud del país, 164 centres han triat el nivell avançat, és a dir, un 40%. Pel que fa al nivell intermedi, ha estat escollit per 132 centres educatius, el 32%, i el nivell bàsic per 119 centres, un 28% del total. A les comarques del nord, 137 centres han triat el nivell avançat, un 83% del total. 17 escoles han apostat pel nivell intermedi, un 10% del total i 11 centres s'han decantat pel nivell bàsic, un 7% del total. Mentre que a les comarques de la demarcació de València, 374 centres educatius han triat el nivell avançat, és  a dir, un 55%, 226 escoles han optat per l'intermedi, un 34%. Finalment, 73 escoles han s’han decidit pel nivell bàsic, un 11% del total.

“Els centres han optat entre mantindre els mateixos programes que ara o avançar i, lliurement, han decidit majoritàriament fer passes endavant”, ha manifestat el conseller Vicent Marzà davant les primeres xifres que mostren com les comunitats educatives “han decidit el nivell plurilingüe que s'adapta millor al seu context sociolingüístic”, ha puntualitzat el conseller, qui a més a més, ha recordat que el nou programa de plurilingüisme real garanteix a l'alumnat més anglès i un domini efectiu del valencià i del castellà.

Segons les xifres d'Educació, el 72% dels centres escolars han decidit aplicar a partir del pròxim curs un nivell més alt que l'actual. Un percentatge que arriba fins al 81% en els centres de la demarcació de València i fins al 92% en els de Castelló. En el cas de les escoles de la demarcació d'Alacant el percentatge de centres que han decidit ampliar l'oferta formativa en valencià i anglés és del 54%.

En aquest sentit, cal apuntar que el model desplegat per la conselleria està basat en l'aprenentatge integrat de llengües (AICLE), la metodologia més avançada i reconeguda internacionalment, que ja apliquen països com Finlàndia o Canadà.

Formació del professorat

Pel que fa a la formació del professorat, a hores d’ara ja es coneixen les primeres mesures del Pla de xoc de formació del professorat, en què a través de les Escoles Oficials d’Idiomes, els docents podran optar a les places que la conselleria ha reservat per garantir la formació en llengües dels docents.

El professorat podrà inscriure’s en les EOI a partir de finals de març a través dels CEFIRE i tenen a l’abast 5.260 places de formació en anglès i 1.540 en valencià reservades en la modalitat de cursos presencials, en línia i d’habilitats orals. Paral·lelament, hi ha 1.500 places de formació a la carta en anglès i valencià amb necessitats específiques segons els centres educatius.

Així mateix, s'amplien les places per a obtindre la capacitació lingüística en llengües que es realitzen als CEFIRE per al pròxim curs, fins a les 3.000, un miler més que en l'actualitat. No obstant això, el Pla de xoc de formació del professorat en llengües compta amb més mesures que s'estan ultimant i que Educació anirà anunciant a mesura que es facen efectives.

Competència Comunicativa Oral en anglès

Educació també ha avançat una altra novetat, com és el cas de la Competència Comunicativa Oral en anglès. Un model que compta amb sessions orals de lliure configuració mitjançant una àrea anomenada Competència Comunicativa Oral, que s'impartirà en qualsevol de les dues llengües oficials i en anglès, segons el nivell.

L'objectiu d'aquesta àrea serà augmentar la comprensió i l'expressió d'idees sobre els temes més propers; dotar d'eines comunicatives per desenvolupar-se amb èxit en la majoria de situacions quotidianes i descriure experiències i desitjos, així com expressar l'opinió mitjançant eines com, per exemple, els projectes interetapa, suports audiovisuals o musicals, jocs d'enginy o dramatitzacions.

El Programa Plurilingüe i el seu desplegament

El programa Plurilingüe Dinàmic està estructurat en tres nivells: Bàsic (I i II), Intermedi (I i II) i Avançat (I i II). Així doncs, els diferents graus —I i II— responen a la distribució del nombre d’hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral. És a dir, quantes hores es fan en anglès, en valencià i en castellà donada la situació sociolingüística de cada entorn educatiu.
Aquesta manera organitzativa pretén donar resposta a la realitat sociolingüística del País Valencià —amb zones castellanoparlants i valencianoparlants—, de manera que els nivells donen resposta a la necessitat d'adaptar els programes lingüístics a les característiques del mateix centre com a punt de partida.

El Programa comença el proper curs, 2017-2018, a les aules experimentals amb xiquets de 2 anys i el segon cicle d’Infantil, i estarà completament desenvolupat en 2023, quan arribe a Batxillerat. El decret però, també contempla la Formació Professional i la Formació d’Adults —una altra de les novetats—.

Per tal de reforçar el programa, la nova RTVV haurà de col·laborar. En aquest sentit, la Conselleria ha explicat que al nou ens públic se li demanarà emissions de continguts en anglès i que el valencià siga llengua vehicular, un fet que sembla tindrà absoluta reciprocitat, ja que segons les manifestacions pel que fa a la graella radiotelevisiva, de la nova directora general, Empar Marco, caminen en la mateixa sintonia.

Arran de les dades d’Educació --que indiquen que l’ensenyament en valencià se situa en un 54%--, Escola Valenciana ha fet públic un comunicat en què manifesta que la participació democràtica de la comunitat educativa “ha sigut decisiva per a garantir el plurilingüisme real”. El president de l’entitat, Vicent Moreno, considera una notícia “històrica” el fet que el plurilingüisme real, “el que avança des de l’ensenyament en valencià”, siga majoritari al nostre país.
 
La Veu

 
Lectures 13292 lectures   comentari 15 comentaris   Enviar article Envia
 • Meneame
 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • Google


publicitatComentaris

22 de març 13.47h

#13 q llèstima q tan q defens la llengua tingues q despreciar tant al sud...q es tan valencià xom tú o més. Perq precissament perq estem plens dinmigrants espanyols tenim més mèrit d resistir. Enhorabona a Castelló, m'alegre molt però ací hi ha més gent d fora.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

19 de març 23.03h


A la comarca de la Safor-Valldigna:
El 86'3% dels col.legis han triat el plurilïngüisme AVANTÇAT ( català-anglès ) ! ! ! !
El 13'6% dels col.legis el nivell INTERMEDI.
EL 0'0%EL NIVELL ESPAÑOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I ara mateix,perdoneu-me la gosadia: BARÇAAAAAAAAAAA!!!!. 4 VALÈNCIA.2


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

19 de març 22.34h

Els resultats hi son prou aclaridors i concloents. Com sempre LES COMARQUES DE CASTELLÓ son amb diferencia les mes lleials a la nostra llengua catalana i al País Valencià i analitzant les dades es veu com tant a les comarques de L'Alt i Baix Maestrat i els Ports així com a la matiexa Ciutat de Castelló el 100 % per cent dels cenres ha triat el nivell avaançat que prioritza la nostra llengua i les dues Planes. Alta i Baixa amb mes del 95 % per cent. ´Cal assenyalar també que inclós a la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

18 de març 13.32h

ho estan fent molt i molt bé!!!... per fi els valencians eixim de l'edat fosca i negra del PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

17 de març 11.31h

Despres dels 24 anys de majories absolutes del PP valencià,ha fet molt de mal a la nostra llengua i arrels, el treball del nou Consell és espectacular tenint en conter les circunstancies de la majoria de la societat valenciana, i els resultats del nacionalisme valencià els raders 40 anys. Este és el camí i amb el temps traura els seus fruts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

17 de març 09.54h

el nou programa d'ensenyament potenciant el valencià i l'anglès és molt positiu, fallen però que jocs, tv, ràdio, cinema continuen seguen en castellà i se n'annirà tot a fer la ma el dia que el pp guanye de nou les eleccions al pais valencià! Fer be les coses és l'unica forma que la ciutadania valore les polítiques del nou govern que es basa amb el pacte i la democràcia participativa


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

17 de març 00.26h

#4 Bullshit!
There isn't any right to choose in whatever language you learn in the public education anywhere. Free and public means to embrace the existing system. Otherwise you can expect tuition payments.
The more languages you learn the easier you learn another one. So, why on earth would any parent wanna choose their children not being able to learn another language or dialect? Monolingualism during childhood is just a so harmful mistrake.
Nationalism (the Spanish included) heals by travel... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

16 de març 21.29h

Vull veure ja un mapa per centres i les seues eleccions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

16 de març 20.19h

#Hola catalane#. Ja era hora que es respecte i considere la nostra llengua, sempre la de l'imperi és massa avorrit. Cal evolucionar i progressar. Ensenyament públic en valencià i de qualitat!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

16 de març 19.45h

#4 I tu has sentit parlar de la mjoria silencios? D'eixa majoria que no presenta queixes i recursos pero que vota en assemblees i consells escolars?
Pot ser et resulte mes just i democràtic crear linies en castella perque un, sols un pare volia l'educacio en castella en tant que es tancaben linies en valencia amb 10 alumes. No recorde que en aquell moment tots els que hui protesteu diguereu res.
Aneu a fer la ma.?


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   Formulari d'abús de comentari

5 -10 -20 -tots
1
-
2 >
Comenta

El comentari s'ha enviat correctament  Previsualitza

La direcció de La Veu del País Valencià es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
publicitatpublicitat

publicitat

publicitat

publicitat

publicitat

L'Oratge

 • Alcoi

  nuvols_parcials
  20 ºC
  10 ºC
 • Bunyol

  sol
  21 ºC
  8 ºC
 • Carlet

  nuvols
  22 ºC
  9 ºC
 • Catí

  nuvols_parcials
  19 ºC
  8 ºC
 • Dénia

  nuvols
  22 ºC
  9 ºC
 • Gandia

  nuvols
  22 ºC
  9 ºC
 • La Vall d'Uixó

  nuvols
  16 ºC
  4 ºC
 • Menorca

  sol
  17 ºC
  11 ºC
 • Oriola

  nuvols_parcials
  22 ºC
  9 ºC
 • Peníscola

  nuvols_parcials
  19 ºC
  8 ºC
 • Valls

  nuvols_parcials
  17 ºC
  7 ºC

publicitat

Les més llegides


Xarxes socials La Veu