Diari La Veu del País Valencià
‘Les Mestres de la República’, un documental emotiu que portarà cua
RedactaVeu / País Valencià

L’educació va constituir un dels grans compromisos socials de la democràcia de la Segona República. L’objectiu era configurar l’estat docent, que portaria la cultura i l’ensenyament als racons més remots del país per a construir una societat més justa, lliure, equitativa i solidària.

“Les mestres de la república, o senzillament republicanes, com ens agrada recordar-les, van participar de forma compromesa i valenta en el desenvolupament d’aquest projecte. Representaven el model de dones modernes i independents. Elles serien les responsables, en bona mesura, de la construcció i difusió de la nova identitat ciutadana, en educar el seu alumnat en els valors d’igualtat, llibertat i solidaritat, tant a través de la transmissió en els continguts en les aules com, sobretot, amb el seu exemple personal”. Així explica el secretari general de FETE-UGT, Carlos López, el paper de les mestres de la República, un paper que el sindicat ha volgut recordar en el documental Les Mestres de la República.

La Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT (FETE-UGT PV), considera que és un documental seriós, interessant, emotiu i motivador. El documental barreja la ficció de la vida d’una mestra, interpretada per Laura de Pedro, basada en una novel·la de Josefina Aldecoa, amb imatges inèdites de l’època, relats de familiars (Hilda Farfante Gayo, Elvira Ontañón Sanchez-Arbós, Alfonso Vigre García), i la participació de cinc professors universitaris (Mª del Carmen Agulló Díaz, Carmen García Colmenares, Herminio Lafoz Rabaza, Mª del Mar del Pou Andrés i Sara Ramos Zamora).

El documental té un objectiu clar: recordar-les. I per a aconseguir-ho, “l’estrenem en la nostra Comunitat i ho difondrem per escoles, centres educatius, col·legis i instituts, universitats i en totes aquelles sales i institucions que ens ho demanen”, asseguren fonts del sindicat.

FETE-UGT PV presentarà oficialment a les seues afiliades/s, simpatitzants i persones interessades, el seu documental. Aquestos actes de presentació tindran lloc a València (dia 27 de maig), Castelló (dia 28 de maig) i Alacant (dia 29 de maig), en les seus d’UGT, a les 18:30 hores. A més de l’acte de presentació i la projecció del documental, es realitzarà una taula redona on participaran diferents convidats vinculats amb el documental i el seu tractament històric.

Els actes de presentació i projecció del documental de València, Castelló i Alacant, comptaran amb la presència de Luz Martínez Ten, directora del projecte i secretària de Polítiques Socials de FETE-UGT, i Mª del Carmen Agulló Díaz, professora titular de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, i investigadora, qui, a més, té una important participació en el documental.

Des de FETE-UGT PV “pensem que és un audiovisual que ‘portarà cua’ “. En aquest sentit, Luz Martinez Tingues, directora del projecte, va arribar a afirmar que “volem presentar-lo en festivals i fins i tot intentarem presentar-lo als Goya!”

Per a recuperar les seues històries i la seua realitat, en definitiva part de la nostra memòria històrica com a organització sindical docent, Pilar Pérez Solano, guionista i directora de la pel·lícula, i el seu equip, han comptat amb el coneixement i entusiasme contagiós dels historiadors, amb els arxius oficials i amb la col·laboració de centenars de persones que han fet memòria, han rebuscat en els calaixos i han recorregut els pobles a la recerca d’una foto, un testimoniatge, un diari amagat… Tots, d’una manera desinteressada. Fins i tot Luz Casal, qui ha cedit una cançó per a incloure-la en el documental.

Les Mestres de la República (i per tant els mestres) rebran amb aquests actes un homenatge com aquell que va voler fer l’esmentada escriptora Josefina Aldecoa en la seua Història d’una mestra, perquè, com ella mateixa escriu en el pròleg de la seua novel·la: “El seu sacrifici estava justificat per la necessitat de salvar el país educant-lo, ja que tal va ser el mandat que van rebre”.

Per a les dones, la proclamació de la II República va significar un canvi profund en tots els àmbits; en l’esfera pública i en la vida privada; en la política, en l’economia, en la cultura i en l’educació. Podem dir que es van tallar els cabells i es van escurçar les faldilles, però, sobretot, que van fer créixer les idees i van portar l’educació, la il·lusió i el color a l’Espanya negra i rural del segle passat.

Mestra protagonista del documental
FETE-UGT PV vol explicar que aquests actes es dediquen a les mestres perquè elles simbolitzen el projecte de transformació social i cultural de la II República Espanyola. En les seues trajectòries vitals “trobem la plasmació de les esperances, les experiències i els assoliments aconseguits per les dones espanyoles en aquests anys de canvis profunds, en els quals les dones van obtenir la ciutadania civil i la ciutadania política, i en els quals l’educació era concebuda com el fonament d’una autèntica democràcia”.

Més informació ací.

Fotos: web del documental.

Comparteix

Icona de pantalla completa