Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència reobri un cas de ‘xiquets robats’ a València i ordena més investigacions
Europa Press / València

La secció segona de l’Audiència Provincial de València ha acordat reobrir el cas d’una dona que va donar a llum a bessones en el desaparegut hospital ʹLa Cigüeñaʹ en l’any 1962 i ha denunciat que podria ser una víctima de presumptes ‘xiquets robats’. Així, el tribunal ordena esgotar totes les vies d’investigació conforme al dret de tutela judicial efectiva.

Així consta en una resolució, en què s’estima el recurs d’apel·lació interposat per esta dona contra la sentència dictada pel jutjat d’Instrucció número 1 de València, que acordava el sobreseïment provisional d’este procediment.

Sobre esta qüestió, l’advocat i president de SOS Bebés Robados, Enrique Vila, ha indicat que esta resolució és la ʹprimeraʹ que es dicta a tota Espanya després de la circular de la Fiscalia General de l’Estat (FGE) en contra de la prescripció i a favor de la investigació d’estos assumptes.

La dona ha denunciat -segons consten en els raonaments jurídics de la resolució- que el 14 de març de 1962 va donar a llum en l’antiga clínica ʹLa Cigüeñaʹ a dos xiquetes bessones de manera prematura, que mai va veure. Assegura que li van comunicar la mort de les dos i ho va fer una persona desconeguda del centre hospitalari, que li va fer firmar una documentació, de la qual ignorava el seu contingut.

De la informació obtinguda a l’Ajuntament de València, es desprén que en el llibre d’Enterraments del cementiri del Cabanyal, que és on presumptament van enterrar les bessones, consten descripcions de dades referents a un enterrament el dia 16 i un altre el 18 de març de 1962 de dos fetus.

Tot i això, en el Registre Civil de València no s’ha trobat la certificació sol·licitada de la inscripció del naixement; ni tampoc apareix inscrit en el Registre Civil Únic el document relatiu als qüestionaris d’enllumenament de criatures abortives, ni cap inscripció de defunció en els dies 15, 16 o 17 de març de 1962.

Després de la denúncia de la dona per estos fets, el ministeri fiscal va sol·licitar el sobreseïment provisional d’acord amb la certificació de l’enterrament.

L’Audiència, després d’estudiar estos arguments, ordena reobrir la causa en base al dret a la tutela judicial efectiva i a l’obligació, tal com figura en l’escrit de la Fiscalia General de l’Estat, d’esgotar les diligències d’investigació que calguen. L’Audiència de València entén que els fets denunciats podrien qualificar-se com a constitutius d’un delicte de ʹdetenció il·legalʹ que podria considerar-se com un ʹdelicte permanentʹ.

Comparteix

Icona de pantalla completa