Diari La Veu del País Valencià
Alfons el Magnànim edita un llibre que analitza les rondalles d’Enric Valor
Europa Press / València

La nova publicació indaga en el món literari del cèlebre autor de Castalla (Alcoià) a través de l’anàlisi de les històries relatades en 18 rondalles: Abella, Don Joan de la Panarra, Els guants de la felicitat, El castell d’entorn i no entorn, El jugador de Petrer, El llenyater de Fortaleny, El ferrer de Bèlgida, El patge saguntí, El rei Astoret, El gegant del romaní, La mestra i el manyà, L’amor de les tres taronges, L’envejós d’Alcalà, Les animetes, Les velletes de la Penya Roja, El príncep desmemoriat, El xiquet que va nàixer de peus i El castell del sol.

Enric Valor i Vives (Castalla, 1911-València, 2000) va treballar en les rondalles en uns anys que les terres valencianes van experimentar un canvi en les estructures econòmiques que arrancava de decennis anteriors, però que es va fer més visible en els decennis dels 50 i 60.

La societat valenciana ha estat abandonant llavors les antigues formes de vida rural, i gradualment adoptava altres formes més urbanes, ajudades per l’avanç de la tècnica.

Així, la vida rural tradicional va patir una crisi en la seua identitat que feia falta rehabilitar. En aquest context de canvi social, Valor va voler conservar en els relats tradicionals l’herència espiritual d’aquell temps passats que es perdia definitivament.

Jaume Albero desgrana en el seu estudi els antecedents literaris i folklòrics dels diferents esquemes argumentals utilitzats per Enric Valor en les seues rondalles, que contenen ingredients comuns amb altres tradicions culturals.

Assumint l’interés pedagògic de les rondalles de Valor, l’autor de la investigació ha volgut també traure-les del tradicional arraconament a l’àmbit educatiu infantil per a assenyalar els continguts simbòlics que han captivat la imaginació d’homes i dones i reintegrar les històries orals en el món adult.

Jaume Albero (Onil, 1965) és doctor en filologia catalana i anglesa. Actualment treballa com a advocat i professor associat de filologia a la Universitat d’Alacant. La seua principal línia d’investigació és la literatura popular. Ha publicat El simbolisme màgic en el conte popular, El valor psicològic i educatiu de les rondalles i El universo imaginario de J.R.R. Tolkien, entre altres títols i col·laboracions.

Comparteix

Icona de pantalla completa