Diari La Veu del País Valencià
L’acord de professorat interí continua sumant despropòsits
RedactaVeu / País Valencià

Es celebren dos mesos de la signatura de l’acord de professorat interí per part de la Conselleria d’Educació i els sindicats CCOO, CSIF, ANPE i UGT, i “els despropòsits no han deixat d’acumular-se”, segons ha denunciat el sindicat STEPV.

Recordem que l’acord mantenia en el lloc actual a qui havia prestat serveis abans de 1994 (en el cas del cos de mestres) i 1995 (en la resta de cossos) i a qui -en cas de no trobar-se en aquesta casuística- demostre haver aprovat la fase completa d’oposicions en convocatòries anteriors a l’entrada en vigor de l’acord en qualsevol autonomia. Aquells que tenen aprovada una part de l’oposició, se’ls concedeixen moratòries per aprovar la fase completa de l’oposició i mantindre així el seu lloc (si no, seran reordenats) i, finalment, qui no tinga cap prova aprovada anteriorment serà reordenat, encara que ho aprove tot en les pròximes oposicions.

STEPV ha recollit diversos casos en què docents interins han sol·licitat el certificat de notes en altres autonomies, concretament a les Illes Balears, i els han respost que no tenen arxivada aquesta informació. D’aquesta manera, no poden demostrar que han aprovat la fase completa de les oposicions o una part. Per tant, no podran mantindre el seu lloc en borsa (si han aprovat la fase completa d’oposicions) i hauran de presentar-se a les futures convocatòries. Es pot donar el cas que, si no s’han presentat en altres territoris o s’han presentat i no han aprovat cap prova, seran reordenats i, per tant, perdran el seu lloc en borsa i, molt probablement, no accediran a vacant i es quedaran en l’atur.

D’altra banda, tots els anys s’obri un procediment en el mes de maig perquè el professorat interí del cos de mestres puga habilitar-se d’altres especialitats si compleix el requisit de titulació, és a dir, si s’ha format per adquirir aquestes noves especialitats. Per efecte de l’acord no s’ha obert aquest procediment enguany, amb la qual cosa s’està castigant l’esforç de formació del professorat. La Comissió de Seguiment de l’acord, formada per l’administració i els sindicats firmants, són els responsables de posar en marxa aquest procediment i, pel que sabem, en l’única reunió que hi ha hagut fins ara no es va tractar el tema. És per això que STEPV demanarà a la Conselleria la possibilitat de posar en marxa aquest procediment d’habilitació de noves especialitats i no castigar novament el professorat interí amb aquesta nova retallada de drets.

Finalment, l’acord conté una “contradicció que, pel que sembla, ni la Conselleria ni els sindicats firmants han reparat, perquè tampoc s’ha tractat en la Comissió de Seguiment ni s’ha publicat una correcció d’errades en el DOCV per subsanar-la. És una contradicció important perquè està creant confusió en el professorat interí”, asseguren fonts del sindicat STEPV.

Aquesta contradicció està en l’article 4.4.a)III, en el qual es fixa que el professorat que va aprovar una part o prova de l’oposició en el passat mantindrà el lloc “condicionat a la superació de la fase d’oposició completa en procediment selectiu convocat per l’Administració educativa valenciana”. És a dir, en les oposicions convocades per la Conselleria d’Educació. Però unes línies després diu: “Realitzades les convocatòries esmentades sense que l’interessat haja superat la fase d’oposició completa en aquesta o en una altra Administració educativa, perdrà el dret a mantindre l’orde en la llista corresponent”. És a dir, “ara sembla que si has aprovat les oposicions convocades en una administració educativa d’una altra comunitat autònoma sí que tens dret a mantindre el lloc. Aquesta contradicció crea confusió i inseguretat jurídica i s’hauria de corregir immediatament per aclarir-ho”.

En definitiva, expliquen les mateixes fonts, “l’acord no només deixarà en l’atur milers de docents interins pròximament sinó que ja està generant perjudicis on no hi havia (habilitacions) i està deixant en situació d’indefensió el col·lectiu”.

STEPV continua la lliuta per tombar l’acord, a través de la mobilització, però també per la via judicial. De fet, han sol·licitat la suspensió cautelar de l’acord per no afectar el professorat en les oposicions de juliol i han presentat recurs ordinari a la denúncia de l’acord anterior del 2010 i al nou acord del 3 d’abril de 2013.

Comparteix

Icona de pantalla completa