Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 sense vots en contra
EFE / València

El conveni, defensat pel vicepresident del Consell, José Císcar, estableix que la Generalitat de Catalunya i TV3 respectaran els senyals d’identitat del País Valencià recollides en l’Estatut d’Autonomia, i que la reciprocitat serà efectiva quan el Govern concedisca un multiplex.

Císcar ha destacat que aquest acord suposa “un pas avant per a la reciprocitat, però sense renunciar a res”, i ha destacat que és la primera vegada que un Govern de la comunitat veïna assumeix que la Generalitat de Catalunya i TV3 “han de respectar els símbols i senyals d’identitat”.

Compromís i EU han recolzat que existisca un acord que permeta la reciprocitat, però han criticat un conveni que, al seu judici, tracta de convertir aquesta qüestió en ‘una guerra de banderes’, mentre que el PSPV s’ha abstingut perquè no hi haja excuses a la reciprocitat i perquè vol veure “com emeten en negre després de tancar TVV”.

El PP, que ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pel PSPV i EU, ha valorat un conveni que, segons la diputada Maritina Hernández, defensa “la llibertat i l’intercanvi”, i ha acusat a l’oposició d’estar “descol·locada” davant aquest conveni i “fora del terreny de joc”.



El PSPV demanava la devolució del projecte al Consell, mentre que EU ha plantejat un text alternatiu, en el qual rebutja que per a veure TV3 en aquesta autonomia s’hagen de respectar unes fórmules per referir-se a la denominació del territori i la llengua, i demanava que aqueixa recepció no depenga de la concessió d’un multiplex.



El diputat del PSPV Josep Moreno ha criticat que el text del Consell es limite ha parlar del respecte als senyals d’identitat i de la concessió d’un multiplex, i no faça referència a potenciar les afinitats lingüístiques i culturals entre ambdós territoris.

Tampoc inclou la possibilitat de desenvolupar coproduccions culturals, teatrals o cinematogràfiques que “donen força al torturat sector audiovisual valencià”, ha criticat Moreno, per a qui el conveni és “un instrument de censura prèvia” que, al seu judici, “no s’aplicarà mai”.

Maritina Hernández s’ha preguntat si el PSPV està en contra d’establir una cooperació amb un territori veí o de la reciprocitat i del respecte al compliment de l’Estatut d’Autonomia, o és que no li agrada, ha afegit, que açò puga ser el principi per a establir acords econòmics i d’infraestructures.



Lluis Torró (EU) ha defensat la seua esmena amb text alternatiu perquè encara que està satisfet que existisca un conveni que permeta la reciprocitat, ha considerat que algunes de les seues clàusules són “un atac a la llibertat expressió” i fins i tot tenen “una dubtosa legalitat”.



El diputat del PP Fernando Giner ha qualificat el conveni com “un èxit” del Govern del PP i ha acusat a l’oposició de voler alçar “un mur de la vergonya que intenta amagar els senyals d’identitat valencianes, negant-les i fent-les desaparèixer”.



A més, ha defensat que les afinitats lingüístiques i culturals entre Catalunya i el País Valencià són que ambdues tenen “dues llengües amb una mateixa mare, el llatí”, i que les dues tenen “la mateixa pertinença a la civilització cristiana i a aqueix projecte comú que denominem Espanya”.

D’altra banda, el ple de les Corts ha rebutjat, amb els vots del PP, la proposició de llei del PSPV que demanava modificar l’Estatut dels expresidents de la Generalitat per a suprimir l’oficina de suport i establir que la seua condició de membre nat del Consell Jurídic Consultiu siga incompatible amb altres càrrecs.

Comparteix

Icona de pantalla completa