Diari La Veu del País Valencià
Els impagaments del Consell col·lapsen 63 centres autorizats i conservatoris de música
RedactaVeu / València

La Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris de la Comunitat Valenciana (Fecemac-CV), ha reclamat a la conselleria d’Hisenda i Administració Pública el pagament de 5,7 milions a aquestos centres sense ànim de lucre corresponents als anys 2011 (2,3 milions) i 2012 (3,4 milions).

El conseller Juan Carlos Moragues ha rebut una sol·licitud urgent de reunió per abordar els impagaments davant el col·lapse econòmic que pateixen 63 centres del País Valencià amb 1.200 treballadors i 10.000 alumnes.

Les societats musicals i els ajuntaments, dels quals depenen els centres de música i conservatoris municipals, suporten un desfasament acumulat d’11 milions per un finançament que passa de 5,1 milions el 2009 a 1,4 el 2013 (-73%) amb tres retallades prèvies del 54%, 55% i 34%. A més, aquesta demora de dos anys està provocant que alguns centres no puguen afrontar les nòmines dels professors, impostos i pagaments.

Fecemac-CV va mantenir, el 23 de maig passat, una reunió amb Manuel Tomás, director de CulturArts, en la qual va manifestar que es faria un “esforç pressupostari” per augmentar el finançament d’1,4 milions assignat el 2013. En relació amb els impagaments, Tomás no va donar data per a efectuar els abonaments pendents encara que va assegurar que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport “traslladaria a Hisenda” la greu situació en la qual estan immersos. Amb anterioritat, la consellera Maria José Català va afirmar que 2011 es pagaria “abans de l’estiu” i va corregir el seu compromís per a “abans de finalitzar l’any 2012”.

Protesta davant de la Conselleria d’Educació
Els centres de música i conservatoris municipals són una oferta que complementa de manera eficaç i eficient un ensenyament públic que no pot absorbir la demanda d’estudiants que volen cursar estudis de música oficials i que ha experimentat un creixement del 12,71% respecte al 2009.

Competència de la Generaliat Valenciana

L’educació musical és una competència de la Generalitat Valenciana, segons l’article 53 de l’Estatut d’Autonomia, que només cobreix entre un 12% i un 20% de les despeses totals d’aquests centres i la Llei Valenciana de la Música, aprovada el 29 d’abril de 1998 per tots els grups polítics, diu que l’objecte d’aquesta llei és “el foment, protecció, coordinació, planificació, difusió i promoció de la música al País Valencià i la creació dels mitjans i condicions necessàries perquè la societat valenciana desenvolupe la seua cultura musical en les diferents facetes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa