Diari La Veu del País Valencià
Concentració dels científics per ‘rescatar’ la investigació després de les retallades

EFE / València

Convocats amb el lema ‘Salvem la investigació, amb R+D+i sí hi ha futur’ pel col·lectiu Carta Oberta per la Ciència, diverses desenes de persones s’han reunit a València per a criticar les retallades en investigació i demanar un pacte per la ciència i la tecnologia.

En el manifest llegit al final de la concentració, han denunciat que les inversions en investigació pública s’han reduït un 13,7 % en l’últim any i un 40 % des del 2009 i han lamentat el “desmantellament” d’un sistema “que ha costat dècades crear”.

Així mateix, han evidenciat que el reemplaçament dels investigadors que es jubilen no arriba al 10 % que permet la llei, que els programes de contractació de joves investigadors “pateixen reduccions del 30% o superiors” i que el Govern “insisteix en la seua política de fer més amb menys”.

Un treballador d’un centre del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) a València, Carlos Román, ha definit, en declaracions als periodistes, la situació de la ciència a l’Estat espanyol com “molt greu” en “tots” els àmbits, tant en l’acadèmic com en la recerca bàsica, aplicada i tècnica.

“D’aquí a uns mesos acabarà el meu contracte i probablement la línia que porte jo ningú la continue”, ha assegurat Román, qui ha afegit que les retallades en ciència es notaran “a llarg termini”, per la qual cosa “potser la gent no se n’adona immediatament”.

Segons el col·lectiu Carta Oberta per la Ciència, el CSIC necessita un “rescat” de 100 milions per afrontar els seus pagaments i ha deixat de renovar contractes a més de 1.000 persones en l’últim any.

Comparteix

Icona de pantalla completa