Diari La Veu del País Valencià
Enceten una campanya de recollida de signatures contra la Llei de Costes
Andrés Ortolà / Brussel·les

Les organitzacions Avaaz i Greenpeace sol·liciten que es derogue l’estatal nova llei de costes per possible incompatibilitat amb la normativa comunitària europea. Així, han llançat una campanya d’arreplegada de signatures en defensa de les costes espanyoles davant l’amenaça que suposa la nova llei, aprovada el maig passat per les Corts Generals. Les signatures seran adjuntades a la queixa formal que ambdues organitzacions presentaran davant la Comissió Europea (CE) a primers del mes de juliol de 2013 i seran arreplegades mitjançant dues plataformes via web (Avaaz i Greenpeace).

La campanya demana a la CE l’obertura d’un procediment d’infracció contra Espanya i la derogació de l’estatal Llei de Costes vigent, per possibles incompatibilitats amb 9 directives comunitàries.

El text sol·licita també que la CE valore si els fons europeus aprovats durant aquests anys entren en conflicte amb la recentment aprovada legislació espanyola.

Amb aquesta acció, a través de la qual s’esperen aconseguir desenes de milers de signatures, Avaaz i Greenpeace busquen enviar-li un clar missatge a la CE i al Govern espanyol. Així, consideren que resulta “escandalós que en ple estiu el Govern ens obsequiï amb una llei que amenaça amb enrajolar el que queda de les nostres costes. Al ritme actual de més de 7 hectàrees de litoral menys al dia, aviat haurem de prendre el sol entre grues i formigoneres. És per això, que els ciutadans estem disposats a esgotar totes les vies possibles per evitar aquesta catàstrofe irreparable”, asseguren.

Els punts més negatius d’aquesta nova llei són: una dotzena de nuclis costaners que quedaran exempts de complir la Llei de Costes (elegits sense criteris coneguts), la reducció de la franja de protecció de la costa de 100 a 20 metres en determinats trams; la desprotecció dels més importants aiguamolls costaners i dunes i el menyspreu per les conseqüències del canvi climàtic sobre el litoral espanyol, entre d’altres moltes retallades a la protecció de la costa.

“La Unió Europea protegeix ecosistemes que queden ara desprotegits amb la nova legislació i a més a més exigeix ​​processos participatius clars, que no s’han respectat durant el procés de reforma de la Llei de Costes. Esperem que tinguin en compte aquesta queixa formar per demanar a l’Estat que faci marxa enrere”, ha declarat Pilar Marcos, responsable de la campanya de Costes de Greenpeace.

Comparteix

Icona de pantalla completa