Diari La Veu del País Valencià
EU reclama una correcció “immediata” de la campanya contra incendis d’enguany
RedactaVeu / Les Alcubles

El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, ha assenyalat que quan es compleix un any de l’incendi que arrasà milers d’hectàrees a Dos Aigües, Alcublas i Cortes de Pallàs, entre d’altres poblacions, “el Consell continua amb la seua política de mínims davant el risc d’incendis”.

Torró denuncia que mentre les zones afectades per aquest incendi de l’any passat continuen sense rebre totes les ajudes que els van prometre, la campanya presentada enguany pel conseller Serafin Castellano “mostra la mateixa insuficiència de mitjans per a enguany, amb el greuge afegit que s’unflen les xifres de manera tramposa, amagant retallades, algunes ja confirmades i tan preocupants com la reducció de les brigades forestals i de les PAMER. Castellano és un gestor irresponsable que està posant de nou el nostre territori forestal al servei de la sort, l’atzar climatològic o els desaprensius”, denuncia. Esquerra Unida exigeix que es corregisca la campanya i s’augmente la prevenció i els mitjans contra els incendis.

“Sembla que Castellano no és capaç ni d’aprendre de les errades. D’altra manera no s’entén que la planificació de la campanya contra incendis d’enguany, siga pràcticament la mateixa que la de l’any passat, venuda amb fanfàrria i xifres unflades per part del conseller, i amb afegits tan greus com les retallades de les brigades forestals”, explica el parlamentari.

Torró exigeix una correcció d’aquesta planificació: “és una irresponsabilitat i un risc extrem retallar les brigades forestals, algunes en parcs naturals -com el de la Calderona o el de les Hoces del Cabriel- i altres que actuen en zones urbanes (PAMER). La seua tasca és fonamental, perquè vigilen les àrees forestals d’especial importància des de punts elevats, recolzen els escassos mitjans disponibles, pels treballs de neteja de tallafocs que realitzen; i en el cas de les zones urbanes i carreteres, les quals estan actualment molt frondoses degut a les intenses pluges que hem tingut durant la primavera, sense aquests treballs, el risc d’incendi es pot multiplicar”, alerta.

Signes (PSPV): “Un any després dels incendis tot segueix igual i els afectats no han rebut ni un euro de finançament”

El portaveu socialista d’Infraestructures en Les Corts, Francesc Signes, ha criticat que “just un any després dels greus incendis de Cortes de Pallars i d’Andilla que van arrasar 70.000 hectàrees de muntanya, encara hui segueix tot igual”.

En aquest sentit, ha recordat que “els agricultors i propietaris afectats encara no han rebut ni un sol euro dels huit milions promesos per la Generalitat” i ha assenyalat que “encara que algunes quantitats s’han ingressat en els ajuntaments, les tasques administratives que ha imposat la Generalitat no permeten el pagament”.

Per a Signes, “la trista i intolerable actuació del president de la Generalitat, Alberto Fabra; del vicepresident José Ciscar; la consellera Isabel Bonig i el conseller Serafín Castellano” contrasta, al seu judici, amb “els quasi 40 milions d’euros que va costar l’organització de la Fórmula 1 del 2012 i que es va celebrar poc després dels incendis”. Així, ha qualificat com a “burla” aquesta actitud cap als ciutadans de l’interior del territori i ha denunciat que és “inadmissible si es té en compte que els incendis van tenir la seua causalitat en la disminució del pressupost per a prevenció i en una més que deficient coordinació i rapidesa en l’actuació dels mitjans d’extinció”. Davant d’açò, ha demanat als responsables que donen la cara i, per açò, ha anunciat que des del grup socialista s’ha demanat la compareixença urgent del conseller Castellano perquè “done explicacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa