Diari La Veu del País Valencià
Denuncien davant el Síndic la descatalogació d’una ZEPA per a instal·lar un parc eòlic
RedactaVeu / València

Denuncien a la Generalitat Valenciana per no haver defensat adequadament la zona protegida de la ZEPA ‘Muntanyes de la Marina’ i per haver impedit que els ajuntaments i associacions ecologistes de la zona pogueren haver-la defensat.

En 2009, la constructora ACS va presentar un recurs contenciós administratiu contra l’Acord del Consell que establia la Xarxa de les ZEPA a fi de poder situar un parc eòlic sobre aquesta serra. L’Administració valenciana va ocultar la presentació d’aquest recurs tant als ajuntaments com a les associacions de la zona i no va respondre al recurs amb cap informe que arreplegara les característiques ornitològiques de la zona.

Al gener de 2013, el Tribunal Superior de Justícia va dictar sentència a favor de la constructora i el govern valencià va renunciar a recórrer-la davant el Tribunal Suprem. Curiosament, havia recorregut davant el Suprem totes les sentències que l’obligaven a ampliar les zones ZEPA i, no obstant això, no va recórrer aquesta, que era l’única sentència que l’obligava a disminuir una zona ZEPA.

A més, l’Administració Valenciana ha ocultat tant als ajuntaments afectats com a les associacions interessades l’existència d’aquesta Sentència condemnatòria, de la qual es van assabentar per casualitat sis mesos després. Tampoc s’han contestat els nombrosos escrits que s’han dirigit a les Conselleries de Medi ambient i de Justícia sol·licitant-los informació sobre aquest tema.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, al presentar aquesta nova Queixa, confia en què el Síndic de Greuges dicte una nova recomanació contra l’administració valenciana, a pesar que aquesta ha desoït totes les anteriors recomanacions:

Març de 2005: “Cercar altres zones més adequades per a albergar infraestructures eòliques amb el menor impacte ambiental possible”.

Febrer de 2007: “Que no autoritzen la instal·lació dels 3 parcs eòlics projectats a l’àrea El Comtat – Marina Alta de la zona 14 del Pla Eòlic, declarant-se aquesta com a zona no apta”.

Octubre de 2008: “Que en l’elaboració i aprovació del projecte d’ampliació de la xarxa de zones d’especial protecció d’aus (ZEPA), es tinga en compte la possible incidència en les mateixes dels parcs eòlics previstos en el pla Eòlic del País Valencià, de tal manera que, en cas de coincidir l’emplaçament d’un parc eòlic amb una zona ZEPA o IBA, s’investigue una altra ubicació més adequada per al mateix”.

Comparteix

Icona de pantalla completa