Diari La Veu del País Valencià
El valencià, viu a la comarca murciana del Carxe
RedactaVeu / València

L’AVL ha explicat que en els últims huit anys ha organitzat cursos de valencià ininterrompudament a la comarca murciana del Carxe, terra fronterera amb el País Valencià.

L’Ajuntament de Iecla, el 2005, va demanar ajuda a l’AVL per a impartir un curs de valencià, petició que la institució normativa va veure ‘amb simpatia’, i des d’aleshores el valencià es pot estudiar regularment a la seu de la Universitat Popular de Múrcia.

Alhora, l’any 2010, dos localitats més de la comarca del Carxe, Jumilla i Favanella es van sumar al projecte, i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va ampliar a dos el nombre de cursos. A més, es preveu que a partir del curs acadèmic 2013-2014 augmenten a tres, després de la demanda per aprendre valencià.

D’altra banda, l’AVL té previst fer l’any que ve una edició especial sobre la toponímia valenciana de la comarca del Carxe.

El treball que ha realitzat la investigadora Esther Limorti, de la Universitat d’Alacant, recull 374 topònims -204 de Jumilla, 99 de Iecla i 71 de Favanella-, “un clar exemple de la pervivència del valencià més enllà de les terres d’Oriola”, ha destacat l’entitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa