Diari La Veu del País Valencià
Amnistia a la destrucció del medi ambient
RedactaVeu / València

L’informe Amnistia a la destrucció denuncia els principals elements perjudicials per al medi ambient del projecte de la nova Llei de Costes que està pendent d’aprovació en el Congrés dels Diputats i assenyala als possibles beneficiaris de determinats articulats de la nova normativa. Greenpeace denuncia que el projecte de Llei busca privatitzar la costa per part d’empreses i propietaris sobre terrenys públics que passen a mans privades. En el projecte de Llei es proposa l’exclusió arbitrària i això incompleix el principi constitucional d’igualtat, d’àmplies zones de domini públic i del litoral. En concret 10 nuclis urbans, dels quals tres es troben al País Valencià: Serra Grossa, Santa Pola i Oliva.

A finals de 2011, el ministre Arias Cañete anunciava una profunda reforma de la Llei de Costes i la va presentar al juliol de 2012, només sis mesos després de l’anunci. Molts pocs sectors han tingut el privilegi d’accedir als esborranys del text i participar en la redacció de la Llei. Un projecte de reforma legislativa que no estava ni tan sols contemplada en el programa electoral del PP en les eleccions generals.

El ministre de Medi ambient, Miguel Arias Cañete, ha sigut sempre persona de confiança del Partit Popular i no és la primera vegada que ocupa un lloc ministerial. Durant el període 2004-2011, després de ser ministre, Cañete ha repartit el seu temps i els seus interessos entre el Congrés dels Diputats i els negocis privats en sectors com en les petrolieres Dúcar o Petrologis Canarias. En 2004, quan Arias Cañete deixa de ser ministre d’Agricultura, és nomenat conseller de la promotora Bami Newco al costat dels principals empresaris de la rajola, com Joaquín Rivero, Bautista Soler o Ignacio López del Ferro. Aquestes dades demostren que la carrera de Cañete no està lligada a la protecció del medi ambient sinó a uns interessos molt diferents.

Greenpeace relaciona els possibles interessos de constructors molt lligats amb el PP. Baptista Soler, és el promotor de 10 edificis a la platja de la Patacona (Alboraia) que podrien veure’s beneficiats de la disposició addicional tercera en la qual els terrenys situats darrere d’un passeig marítim podran ser privats. Bautista Soler, és soci i amic d’altres empresaris de la rajola com el marit de María Dolores de Cospedal, Ignacio López del Ferro o Joaquín Rivero, relacionat amb una polèmica promoció en Port Sherry (Port de Santa María, Cadis) en primera línia de mar sobre terrenys verges. Tots ells, han estat relacionats al costat d’Arias Cañete en la immobiliària Bami Newco, fundada després de separar-se de Metrovacesa, la principal immobiliària de l’Estat.

Greenpeace assenyala també a Abel Matutes, exministre d’Exteriors del PP i actual vicepresident del Consell de Turisme de la CEOE, qui ha arribat a declarar sobre la reforma de Llei de Costes que “és una Llei en la qual jo mateix he treballat molt” i donada la disposició transitòria primera del Projecte de Llei de Costes, en la qual s’exclou del domini públic marítim terrestre les salines i zones inundades destinades a cultius marins, no hi ha dubte. Un altre empresari relacionat amb el Partit Popular és l’exministre Villar Mir, que posseeix a través del Grup Villar Mir empreses assentades sobre marges de diferents ries.

Per tot el que s’ha exposat, Greenpeace demana al Govern que no continue amb la reforma de la Llei i que qualsevol modificació de la Llei de Costes de 1988 complisca escrupolosament els nombrosos pronunciaments del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem sobre les delimitacions executades i amb la ciència existent sobre canvi climàtic, erosió marina i protecció dels ecosistemes. El Projecte de Llei ha de ser elaborat de forma pública i independent durant el que resta de legislatura.

Comparteix

Icona de pantalla completa