Diari La Veu del País Valencià
L’últim pas de la Ruta dels Monestirs
RedactaVeu / Alzira

La Ruta dels Monestirs va ser inaugurada com un nou i apassionant camí per recórrer en terres valencianes. Un sorprenent itinerari turístic que recupera una antiga ruta de peregrinació que unia els monestirs de la Murta d’Alzira, i Sant Jeroni de Cotalba d’Alfauir, així com les comarques de la Ribera, la Safor i la Vall d’Albaida, a través de 17 municipis diferents i amb un recorregut total de 90 quilòmetres.

Aquest diumenge 20 de gener, finalitza la 5a edició de la Ruta dels Monestirs-el Pas del Pobre. Aquesta és l’última etapa de l’edició i els quilòmetres recorreguts se sumaran als 65 de les 4 etapes anteriors.

La cinquena i última etapa tindrà inici a les huit del matí. L’eixida serà des de la Plaça del Regne, on els autobusos arreplegaran als participants, que s’hagen inscrit prèviament en el Museu Municipal d’Alzira (MUMA).

El recorregut s’iniciarà a les 8.30 hores, des de l’aparcament de la Casella cap al Pas del Pobre, que comunica aquesta vall amb el veí Paratge Natural Municipal de la Murta. Es visitaran les ruïnes de l’històric monestir de la Murta. Finalitzada la visita, es reprendrà la marxa en direcció a Alzira, tram final. Després de dinar, s’ascendirà cap a la Muntanyeta de Sant Salvador on s’alça el Reial Santuari de la Senyora del Lluch.

Des d’allí, es descendirà pel Viacrucis i es passarà per la plaça de Cartonatges, nom de la factoria que es va construir sobre l’antic monestir dels franciscans de Santa Bàrbara. Se seguirà pels carrers de l’Alquenència fins a les antigues Escoles Pies, actualment Casa de la Cultura i, després de creuar la plaça Major i els Casalicis del Pont de Sant Bernat, s’entrarà al casc antic de la Vila, passant per l’Ajuntament fins al Museu Municipal d’Alzira, on els excursionistes presentaran els carnets que acrediten la realització de totes les etapes.

Finalment, el regidor de Turisme, Rafael Fita donarà per finalitzada l’etapa i aquesta 5a edició de la Ruta dels Monestirs-el Pas del Pobre 2012 – 2013.

La resta de les etapes

La primera etapa es va iniciar a Gandia i van recorre les poblacions d’Almoines, Beniarjó, Beniflà i Palma de Gandia per aplegar a l’imponent monestir de Sant Jeroni de Cotalba a Alfauir, sorprenent pel seu magnífic estat de conservació.

La segona jornada a la comarca de la Safor es va partir del monestir de Cotalba, per recórrer els termes de Ròtova i Almiserà per endinsar-se a les muntanyes i arribar a Llutxent i al monestir de Santo Domingo o del Corpus Christi, a la part alta del Mont Sant.

En la tercera jornada, els assistents van passar sota es Castell de Xio, van circular entre les muntanyes de Quatretonda, cap a la petita població de Pinet, la Serra del Buixcarró, abandonant així, la comarca de la Vall d’Albaida. Després d’una llarga jornada de muntanya de més de 20 quilòmetres, van iniciar el descens a la població de Barx. Van continuar per la sinuosa senda empedrada ja perduda i ara recuperada amb la Ruta dels Monestirs, que és per on van descendir cap a Simat i arribar al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna.

La quarta etapa es va iniciar en Simat i va recórrer Benifairó i van visitar el monestir de Santa Maria d’Aigües Vives a la Barraca. Posteriorment es van endinsar al Paratge Natural Municipal de la Casella, després de travessar el Pas del Pobre i descendir a la Font Nova, on va finalitzar.

Aquesta és la millor manera de conèixer i respectar les nostres comarques, d’endinsar-se a peu per qualsevol dels antics camins que les travessen. Molts quilòmetres de sendes, vies pecuàries, camins reials, camins de ferradura, sendes de muntanya, oberts per les persones que les van habitar, i que durant segles van complir la funció de connectar els monestirs i els pobles de la Ribera, la Safor i la Vall d’Albaida.

Comparteix

Icona de pantalla completa