Diari La Veu del País Valencià
El Conjunt Històric de la Vila Serrana de Xelva, abandonat per falta d’inversions
RedactaVeu / Xelva

Cercle Obert de Benicalap denuncia que, després de la visita propagandística efectuada al febrer de 2013 per l’actual Directora General de Cultura a la població de Xelva, segueix sense activar-se cap programa coherent i assenyat que impulse i afavorisca la rehabilitació i posada en valor de nombrosos béns en perill de desaparició en la singular vila serrana (Palau Vescomtal, font de la Gitana, barri de Benacacira…).

Nombroses cases es troben en situació de total i visible ruïna (són totalment irrecuperables), per no parlar del perill que corren nombroses ceràmiques situades dins dels diversos barris històrics que conformen el conjunt històric de Xelva, segons han denunciat fonts de Cercle Obert.

“Les figueres segueixen creixent, alegre i salvatgement, en l’església dels Àngels, a pesar que la nostra entitat ho ha comunicat a les autoritats competents sense cap èxit”.

L’entitat dedicada a la defensa i difusió del Patrimoni Cultural, considera que no hi ha, ni hi haurà interès algun, mentre no es produïsca una total remodelació en la Direcció General de Cultura i s’acabe amb l’actual política d’inèrcia i passivitat.

“No n’hi ha prou amb les bones intencions i amb aprovar BICs de manera indiscriminada i irracional per a complaure els deliris i vanitats de certs polítics irresponsables; tota declaració de BIC, tot Conjunt Històric implica sempre una sèrie d’obligacions i deures que han de ser assumits i aplicats amb exquisit rigor per l’administració local, autonòmica, provincial…i pel conjunt de la ciutadania. Sense la participació activa i directa de la societat civil, cap iniciativa institucional serà un èxit”, asseguren les mateixes fonts.

“El lamentable estat en què es troba el Conjunt Històric de la Vila de Xelva i les seues hortes, demostra que les declaracions efectuades al febrer de 2013 per l’actual Directora General de Cultura, són fruit de la seua total i manifesta ignorància i menyspreu per la realitat que pateix el Patrimoni Cultural de tots els valencians”, han afegit.

Cercle Obert insisteix que Alberto Fabra procedisca al cessament immediat de l’actual Directora General de Cultura, Marta Alonso i del Secretari Autonòmic, Rafael Ripoll, sense oblidar el “nefast” paper jugat pels Serveis Jurídics de Cultura, que “també són responsables directes de l’actual desprotecció i espoli visible i inqüestionable que pateix el Patrimoni Cultural Valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa