Diari La Veu del País Valencià
Enric Camps guanya el 58é Premi Soler i Estruch amb “Els espills sempre miren als ulls”
RedactaVeu / Castelló de la Ribera

En el primer relat el personatge busca un pis “tot interior” i el troba en un edifici que s’incendia dies després i que serà el denominador comú de totes les històries. Contes que fan d’aquell veïnatge un escenari gens tranquil·litzador amb protagonistes solitaris o desesperats. Potser dements, que saben que no resulta gens fàcil emmirallar-se, perquè han descobert que els espills sempre miren als ulls. O potser talment com els nostres veïns, una mica com nosaltres mateixos…

L’autor, Enric Camps, és de Godella. Casat i amb dues filles és delineant de professió i de vocació.

Ha rebut premis arreu del territori lingüístic: Montuïri, Canals, Organyà, Vila-real, Tremp, El puig, La Vila Joiosa, Paterna… Sempre dins de l’àmbit del relat curt, que, segons afirma, “és la manera que té la literatura de transmetre els secrets més transcendents amb una simple xiuxiueig a cau d’orella”.

Fins ara ha publicat alguns dels contes guardonats en obres conjuntes com, per exemple: ‘Ara!, Maitetxu’, ‘Els noms incomplets’, ‘La calor del cor en una tassa de brou’, Telefona’m’, Contracte indefinit’, El gran bac’ o ‘Tango de plors i memòria’. Aquest serà el seu primer llibre en solitari.

En rebre el premi ha declarat “escric com qui projecta un habitatge, deixant poc marge a la sorpresa; pretenent -que no aconseguint- tindre-ho tot controlat.

Es veritat, tanmateix, que de vegades les històries prenen vida pròpia i marxen un poc al marge del projecte inicial. Però, amb el temps, aquest fet ha anat derivant cap al plaer, i no cap a l’angoixa dels primers anys, sobretot perquè sembla que les històries, com la vida, funcionen més bé si les deixes improvisar de tant en tant.”

El premi és convocat per l’Ajuntament, i està dotat en 2000 euros, la publicació de l’obra premiada a la col·lecció Miratges d’Edicions del Bullent, a més d’una escultura de metall realitzada per l’artista Josep Alfonso.

L’acte de lliurament tingué lloc ahir divendres al Teatre Ideal de Castelló de la Ribera. I, a més del Premi Soler i Estruch, també s’atorgaren els premis de poesia Ausiàs March. Enguany, aquests premis anaven destinats a nivell infantil i els joves guardonats recitaren els seus poemes.

L’acte va comptar amb diversos parlaments i l’actuació de Rafael Estrada i Andreu Valor cantant als nostres poetes.

Comparteix

Icona de pantalla completa