Diari La Veu del País Valencià
Un congrés destaca l’obra literària de Roís de Corella
RedactaVeu / València

A l’acte d’obertura va assistir la consellera d’Educació, Cultura i Esport, María José Catalá, el rector de la Universitat Catòlica, José Alfredo Peris, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, la diputada de Cultura de la Diputació de València, María Jesús Puchalt, el vicerector de la Universitat de València, Antonio Ariño, i el director de la Institució Alfons el Magnànim, Ricardo Bellveser.

Al llarg de tres jornades, experts en literatura i història medieval i renaixentista, procedents d’universitats europees i americanes, debatran la figura i l’obra d’un dels grans noms de les lletres del segle d’or valencià.

“El nostre repte és actualitzar el llegat de Roís de Corella i buidar interrogants oberts sobre la seua vida i la seua obra literària, que no han estat estudiats i investigats amb la profusió que mereix l’il·lustre personatge”, ha comentat la diputada de Cultura, María Jesús Puchalt.

El rector de la Universitat Catòlica de València, José Alfredo Peris, ha destacat la figura de Roís de Corella com a “teòleg, poeta i cavaller valencià”, i ha agraït a monsenyor Benavent, encarregat de la lliçó inaugural, la seua presència: “Tenim la sort de comptar amb un teòleg del segle XXI per a parlar sobre un teòleg del segle XV”.

En opinió de Peris, el present congrés demostra que la col·laboració entre diferents agents socials “sempre té com a conseqüència resultats satisfactoris”. “En este cas concret, el treball conjunt de la Diputació de València amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, la Universitat de València i la Universitat Catòlica de València, cinc institucions que han anat de la mà per oferir-nos aquest congrés internacional”, ha afegit.

Escriptor de l’Any 2013

Per la seua banda, el president de l’AVL, Ramón Ferrer, s’ha mostrat plenament convençut que “aquest congrés significarà un punt d’inflexió, un gir copernicà, en el coneixement de Roís de Corella, tant de la figura de l’escriptor com de la seua obra, gràcies als estudis i treballs de tots els especialistes i experts que participaran al llarg dels pròxims dies a València i a Gandia”.

Ferrer ha recordat que fa dos anys, el Ple de l’AVL va aprovar per unanimitat nomenar a Roís de Corella Escriptor de l’Any 2013 i ha anunciat la publicació “d’una edició crítica de Lo Cartoixà, fruit del conveni firmat l’any 2010 amb la Universitat Catòlica, a més de l’antologia modernitzada de Corella i del Diplomatari”.

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha tancat l’acte i ha anunciat que la Generalitat “dedicarà el Dia del Llibre Valencià a Roís de Corella” i, en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, s’organitzarà una lectura dramatitzada – espectacle teatral sobre l’obra de l’autor. Finalment, la Biblioteca Valenciana acollirà de gener a maig una exposició sobre Corella i digitalitzarà la seua obra en el portal Bivaldi.

Comparteix

Icona de pantalla completa