Diari La Veu del País Valencià
El ‘soldat desconegut’ d’El Toro serà exhumat a finals d’octubre
EFE / Castelló

Segons ha explicat el coordinador del GRMH, Matías Alonso, serà la tercera exhumació de víctimes de la Guerra Civil a les comarques del nord, després de la realitzada a Sogorb -on van ser desenterrades les restes de quatre represaliats republicans, entre ells dos alcaldes de Gàtova i Teresa- i la del socialista afusellat a Borriol, que va arrancar el passat 6 de setembre, gràcies al finançament mitjançant micromecenatge per Internet o ‘crowdfunding’.

El col·lectiu està a l’espera de rebre els permisos de Patrimoni “per a escometre l’exhumació del soldat desconegut a El Toro”, pertanyent a la denominada ‘Quinta del Biberó’, la generació d’adolescents que van ser cridats a files pels exèrcits durant la Guerra Civil per a poder continuar amb la contesa.

Una vegada reben l’autorització de Patrimoni, “li la presentarem a l’Ajuntament de El Toro, amb qui ja hem tingut converses, i les vibracions són bones, per la qual cosa esperem poder iniciar l’exhumació a finals d’octubre o principis de novembre”, ha indicat el coordinador de GRMH.

El desenterrament es durà a terme de manera totalment altruista perquè, segons Alonso, “no hi ha pressupost per a realitzar-lo”. No obstant açò, existeix el compromís dels familiars de José Valls, l’afusellat a Borriol, les restes del qual s’estan desenterrant aquests dies, de destinar a l’exhumació de El Toro part dels 9.000 euros recaptats mitjançant la campanya de micromecenatge per a traure a la llum les restes del socialista, ha agregat Matías Alonso.

“No sabem si quedarà alguna cosa quan s’acabe; si no haurem de posar-ho tot de la nostra butxaca”, ha afegit el coordinador del GRMH. Matías Alonso estima que l’exhumació de El Toro serà relativament ràpida: “No cal cercar les restes, perquè estan en un vessant, i es veu part de l’esquelet”. “Amb un o dos dies seria suficient, si no hi ha sorpreses i les restes del ‘soldat desconegut’ siguen la punta de l’iceberg”, ha matisat.

D’altra banda, l’exhumació de les restes de José Valls, afusellat el 2 de setembre de 1938 al municipi de Borriol (Plana Alta), afronta hui la seua cinquena jornada de treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa