Diari La Veu del País Valencià
S.O.S: Madrid deu 13.500 milions als valencians
EFE / València

Així ho arreplega l’informe sobre “Criteris i propostes per a un nou sistema de finançament autonòmic” que ha elaborat la comissió d’experts designada per les Corts Valencianes i que ha sigut lliurat hui a la Cambra autonòmica amb la petició que els partits i la societat donen una resposta consensuada a aquests problemes.

Segons ha explicat el portaveu de la comissió, el catedràtic Francisco Pérez, la infrafinanciació que pateix el País Valencià ascendeix a 10.918 milions d’euros, als quals cal sumar 2.500 milions de càrrega financera derivada pel major endeutament del dèficit acumulat.

Els experts proposen un nou model basat en tres trams de recursos, com el de garantia del nivell mínim dels serveis fonamentals, per a finançar en igualtat de condicions l’educació, la sanitat i els serveis socials i, per a la protecció dels quals, es crearia un fons de reserva autonòmic.

També plantegen un tram de suficiència competencial autonòmica, que oferisca a les Comunitats recursos en proporció a les seues necessitats l’any base, i per al qual cada autonomia es podrà dotar d’un fons de contingència propi; i un tram d’autonomia en el qual les Comunitats puguen tenir capacitat tributària per a finançar polítiques diferenciades en les seues competències.

A més, proposen introduir tres instruments complementaris al model, com el de reequilibri financer, que permetria a les Comunitats que han acumulat deutes per la infrafinanciació patida “abordar amb l’Estat el reconeixement de les mateixes”.

Un segon instrument seria la revisió del contingent de les contribucions forals a les càrregues de l’Estat, i el tercer un instrument de desenvolupament regional per a finançar polítiques de creixement amb recursos del Fons de Compensació interterritorial o els Fons estructurals europeus.

Es tracta d’un plantejament “ambiciós”, però “realista i viable”, han defensat, en el qual enfront de les transferències de l’Estat actuals es proposa que les Comunitats autònomes tinguen un nivell de participació en els ingressos que es corresponga amb el nivell de competències que tenen.

Si s’aplicara aquest nou model, han explicat, el País Valencià tindria recursos “suficients” per a finançar el seu actual nivell de pressupost “sense cap ajust addicional” i sense dèficit.

Els experts consideren que el nou model hauria de cobrir el nivell de despesa actual del País, que és de 13.000 milions d’euros, enfront dels 10.000 que cobreix actualment.

L’informe alerta que el dèficit i l’endeutament acumulat per la Generalitat està tenint “greus repercussions” en l’accés dels ciutadans als serveis públics i en la capacitat de corregir la trajectòria negativa de l’economia valenciana, afectada pels retards en els pagaments de la Generalitat.

A més, assenyalen que amb un finançament per càpita similar a la mitjana, la Generalitat hauria de rebre mil milions d’euros addicionals anuals, i asseguren que el 45 % de l’endeutament total cal atribuir-lo a la infrafinanciació.

Finalment, han alertat que, amb l’actual model de finançament, és “bastant impossible” que la Generalitat arribe a l’objectiu de dèficit fixat per a 2016 del 0,2 % del PIB.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha afirmat que l’informe és “un camí que cal aprofitar” i ha instat el Consell a “actuar en conseqüència”, mentre que la portaveu d’EU en Les Corts, Marga Sanz, espera que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, “es pose al capdavant d’aquestes reivindicacions”.

Al respecte, el secretari general del PPCV, Serafín Castellano ha afirmat que la millora del sistema de finançament és una qüestió “irrenunciable” per al seu partit, que segons ha assegurat, no deixarà d’exigir “el que en justícia ens correspon”.

Comparteix

Icona de pantalla completa