Diari La Veu del País Valencià
Montse Ayats: “El sector editorial ja està bastant ajustat i reordenat”
RNA / Andora

La presidenta de la Setmana del llibre en català fa una valoració molt satisfactòria d’aquest esdeveniment al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra. Explica que, després d’uns anys al mateix lloc i amb les mateixes dates, ja es consolida entre el públic. Reivindica el treball conjunt d’editors, llibreteres i autors de tots els Països Catalans per tirar endavant i remar en la mateixa direcció després d’un procés de reestructuració i aglutinació del sector, que considera que ja s’ha acabat. I fa una proposta: aprofitar la Setmana per difondre la llengua i la cultura catalanes entre els turistes.

Després de 30 edicions, enguany la Setmana del llibre en català, a la 31a, ha arribat a la xifra de 30 casetes, amb 75 segells editorials, 300 capçaleres de premsa (ara s’hi afegeix la premsa de proximitat) i 270 activitats. Unes dades que, per la presidenta de l’esdeveniment, Montse Ayats, ens permeten fer una idea “de la dimensió de les nostres publicacions, que són comparables i no tenen res a envejar a qualsevol altra llengua”. És la Setmana més gran de les que s’han fet fins ara i, malgrat que la pluja “ha molestat” algunes tardes, els organitzadors estan “globalment satisfets del resultat”, alhora que “una mica cansats, però contents”.

Així, aquest esdeveniment, l’epicentre del llibre en català, ha assolit l’objectiu: “descobrir nous autors i promocionar les novetats però també aquell llibre de fons”. Per Ayats, la clau de l’èxit, i allò que la diferencia d’un Sant Jordi. Però amb això no n’hi ha prou. La presidenta apunta una assignatura pendent, tenint en compte l’emplaçament privilegiat que suposa la plaça de la Catedral de Barcelona: “Seria interessant, en el futur, que institucionalment s’aprofités per difondre la llengua i la cultura catalanes entre un públic que és el turístic”. Una proposta que trasllada a les institucions perquè, diu: “Els editors i llibreters que som a la Setmana no podem fer aquesta feina però les institucions jo crec que l’han de fer”. Ara mateix, els esforços de l’organització se centren en el públic familiar.

JA NO QUEDA GAIRE RES A REESTUCTURAR”

La Setmana, doncs, és una injecció de saba fresca al món editorial. Sobretot, tenint en compte l’etapa de reconversió, adaptació i reestructuració del sector. Una etapa que Montse Ayats considera que s’ha tancat: “Ja no queda gaire res a reestructurar. La majoria d’editorials hem ajustat molt les plantilles, alguns editors sumen mantenint els segells o treballant conjuntament, d’altres han estat absorbits… Jo crec que el sector editorial ja està bastant ajustat i reordenat”. I malgrat que ha sigut dur, Ayats veu un punt positiu en el resultat del procés: “Sumar ens beneficia a tots i la voluntat de llibreters, editors i editors de revistes és que remem en una mateixa direcció”.

Però per afrontar el futur, els editors no estan disposats a veure disminuir encara més les subvencions públiques perquè, Ayats assegura que estan “molt apurats”. Explica que, “tradicionalment hi ha la idea que el sector editorial està molt subvencionat i això no és així”. Segons les dades que dóna, tenint en compte el negoci de llibres de text, la subvenció representa un 1% i escaig i, si no es té en compte, parlem de poc més d’un 3%. Unes ajudes que Ayats assegura que només serveixen per “compensar aquestes diferències entre un mercat molt gran com és el castellà i un mercat més limitat com és el català”. Així mateix, no sent cap manca d’atenció de les institucions als sector. I sobre la manca de presència, enguany, del Govern d’Andorra, que s’hi estrenava l’any passat, senzillament al·lega qüestions de calendari i pressupost i afirma que l’any que ve hi tornarà a ser. Igual que l’Associació del Llibre del Pirineu, a qui ha complagut aquesta primera assistència i també repetirà.

HOMENATGES I RECONEIXEMENTS

Com no podia ser d’altra manera, enguany la Setmana del llibre en català ha fet molta olor de Joana Raspall, Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu. Els autors més homenatjats en aquesta 31a edició. En el cas d’Espriu, a més, es va treballar juntament amb la Federació de grups de teatre amateur de Catalunya, cosa que ha permès acostar la setmana a altres públics i crear més complicitats “per fer créixer la lectura en català”.

I, paral·lelament, enguany el premi Trajectòria ha sigut per a Pep Albanell. Montse Ayats explica amb il·lusió l’atorgament d’aquest guardó: “En Pep té tota una trajectòria: ha publicat a moltes editorials del país, ha anat a moltíssimes escoles, encara ara va a trenta escoles a l’any, té relació amb les biblioteques… No és un escriptor individualista que treballi sol i, per tant, crec que l’homenatge era més que merescut”.

Comparteix

Icona de pantalla completa