Diari La Veu del País Valencià
Un conductor condemnat a presó per parlar en valencià a la Guàrdia Civil

RedactaVeu / Almenara

Cal recordar que Carles Mateu és un veí d’Almenara a qui l’any passat la Guàrdia Civil decidí retirar-li tots els punts del carnet de conduir amb una denúncia falsa pel simple fet de parlar a l’agent corresponent en valencià.

El jutge, en primera instància, va donar la raó a Carles Mateu. Ara l’Audiència condemnat a sis mesos de presó per desobediència a l’autoritat.

Les xarxes socials ja s’han posat en marxa per donar suport a Carles Mateu sota l’etiqueta #totssomCarlesMateu a Twitter.

Compromís: “Condemnar a un ciutadà per parlar la seua llengua és un fet inaudit que no passa en cap país europeu”

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que la condemna de sis mesos de presó a un veí d’Almenara pel fet d’adreçar-se en valencià a la guàrdia civil, “posa de manifest que cal una actuació urgent del poder judicial en l’Audiència de Castelló, perquè amb accions com les de la Fiscalia s’ataca greument a les llibertats constitucionals més bàsiques dels ciutadans, quan en eixa província passen altres coses que haurien de tindre més atenció de la justícia i no és així”.
El síndic de la coalició valencianista, progressista i ecologista considera que condemnar a un ciutadà valencià per parlar en la seua llengua, “és un fet inaudit, una cosa que no passa en cap país europeu, ni en cap altre estat democràtic del món i, per això, ens preocupa molt la salut de la nostra democràcia i de les institucions que l’haurien de defensar”.
Morera, s’ha referit amb eixes declaracions a l’amistat manifesta del president de l’audiència i Carlos Fabra i ha recordat que en eixe tribunal, “no sols no s’ha investigat com toca a l’expresident de la diputació, sinó que també es protegeix molt a eixa persona, perquè en eixa audiència se’ns condemnà per fer ús de la imatge de Carlos Fabra en unes paperetes de loteria”.
La condemna al jove veí d’Almenara, qui va ser retingut en un control rutinari més de tres hores, pel fet de parlar en valencià, “és un clar atac a les llibertats expressades i reconegudes en tota la legislació valenciana, estatal i universal i des de Compromís demanem la ràpida intervenció de les autoritats judicials per evitar una injustícia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa