Diari La Veu del País Valencià
Recuperen les restes del soldat desconegut del Toro

EFE / El Toro.

El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GPRMH) ha exhumat el cos del conegut com a “soldat desconegut” del Toro, les restes del qual es trobaven en perfecte estat de conservació, segons l’espeleòleg Eusebio García.

Fonts d’aquest grup han explicat en un comunicat que les restes van ser recuperades, ahir al matí gràcies al micromecenatge, del sepulcre descobert en una zona coneguda com Puntal de Magaña, molt a prop de les restes d’un atrinxerament de la Guerra Civil.

Han destacat que després d’aconseguir divendres passat el permís de la Direcció General de Cultura i de l’Ajuntament del Toro, l’equip de recuperació històrica es va engegar en unes jornades maratonianes que van concloure ahir al matí.

Segons Eusebio García, espeleòleg resident al municipi amb diversos treballs en les cavitats de la zona, “l’esquelet es trobava en perfecte estat de conservació però han aparegut indicis d’un segon cos en molt pitjor estat”.

García s’ha referit al llibre de l’escriptor i historiador Rafael Tudón, La vila del Toro cercant el seu passat, que ha sigut un referent des que van tenir constància de la troballa, i aquest va felicitar l’equip per desvetlar un episodi de la història local que “hem de recordar com a part d’una guerra entre germans que mai més s’ha de produir”.

El soldat, que ja havia sigut localitzat l’any passat, no ha pogut exhumar-se fins a reunir els diners necessaris per a l’operació, després de cancel·lar-se, a causa de la situació pressupostària, les subvencions per part del Govern per a aquestes finalitats, segons el comunicat.

És per açò que el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica va llançar una petició amb l’objectiu de reunir 6.850 euros necessaris per a finançar aquesta iniciativa, quantitat que es va aconseguir superar, segons ha explicat el coordinador del grup, Matías Alonso.

Aquestes són les primeres prospeccions sobre el terreny que es duen a terme per a iniciar la catalogació de possibles emplaçaments amb restes humanes procedents d’una guerra fratricida, en la qual el GPRMH pretén retornar les restes a les seues famílies i restituir l’honor dels morts en combat de tots dos exèrcits, segons el comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa