Diari La Veu del País Valencià
Acords a ritme de telèfon mòbil
RedactaVeu / Carcaixent

Aprendre a través de la música, amb els tons i els acords que tu tries. Inclús convertir-te tu matiex en un instrument musical amb les notes i sons que elegisques. Açò ja és possible. Almenys això és el que intenta un equip multidisciplinari d’investigadors que combina perfils artístics i científics i agrupa informàtics, músics, enginyers en telecomunicació, belles arts i pedagogs, i que ahir presentaren a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent el seu projecte: Soundcool.

L’objectiu del projecte és potenciar la creació col·laborativa a les aules de secundària, tot afavorint processos més creatius, mitjançant la utilització de suports mòbils, fent-los funcionar com a controladors i fer música a través d’ells. És a dir, utilizar el telèfon mòbil o la tauleta tàctil per a controlar, a través de l’ordinador, afinacions, notes, efectes especials… “L’alumne podrà crear melodies, música, amb el seu telèfon mòbil”, va assegurar durant la presentació l’investigador i professor associat de la UV, Adolf Murillo, que será l’encarregat de dur a terme el projecte a l’institut de Carcaixent.

“Cadascun dels alumnes podrà convertir-se en un instrument musical. I el que és millor, podem canviar d’entorn per a fer música, ja no és precís estar a l’aula”, va explicar Murillo.

Ahir, els alumnes de l’IES Arabista Ribera conegueren de primera mà les bases del projecte. A partir d’ara experimentaran amb Soundcool i han sigut convidats pels creadors del projecte a suggerir millores i a participar en la web col·laborativa, una espècie de facebook, que té com a objectiu donar visibilitat i interconnectar el projecte amb escoles i instituts de tot arreu.

La gènesi del projecte investigador està relacionada amb el fet constatable que l’alumnat usa amb competència els telèfons mòbils i altres aparells i pretén estudiar si la tecnologia que es fa servir en aquesta investigació, permetrà convertir tots els suports mòbils en instruments musicals, amb la intenció de fer de l’aula una orquestra del S XXI i en laboratoris sonors, on alumnat i professorat actuen com a cocreadors.

El desenvolupament del projecte s’ha dut a terme durant un any i les proves de camp, la fase de conclusió i tancament de la investigació tindran lloc fins al mes de desembre de 2013.

L’equip multidisciplinari d’investigadors està format per J. Sastre, J. Cerdà, W. García, C.A. Hernández, N. Lloret, A. Murillo, D. Picó, J.E. Serrano, S. Scarani, la Universitat Politècnica de València i la col·laboració de R.B. Dannenberg, de la School of Computer Science Carnegie Mellon University Pittsburgh, USA, un dels creadors del programari Audacity.

Comparteix

Icona de pantalla completa