José Soler / ACN / València

Una trentena d’artistes, cantants i grups del País Valencià com Pau Alabajos o els Obrint Pas, antics membres del grup com Miquel Gil, o la colla de dolçainers de Puçol han acompanyat Al Tall en aquesta darrera nit. Durant més dos hores, el grup ha repassat quatre dècades de música a través d’emblemàtiques cançons com el ‘Cant dels Maulets’, ‘Lladres’ ‘ A Miquel Grau’ o ‘El Tio Canya’. Una emocionant interpretació del ‘Cant de la Muixeranga’ amb la Nova Muixeranga d’Algemesí ha tancat el recital.

No en va, a l’imaginari musical del públic valencià compromès amb el país no faltarà el record d’haver escoltat Al Tall o d’haver cantat les seves cançons en moments significatius de la seva vida.

Ara, a aquests records hauran de sumar la nit d’aquest 18 d’octubre, la del comiat d’Al Tall. És aquest esperit de comunicació entre públic i grup el que ha sobrevolat el Palau de Congressos de València i en moltes de les actuacions en aquests 38 anys. Aquesta nit, la darrera nit, ‘Al Tall ha posat punt final a una trajectòria nascuda a la Transició i tancada amb un emotiu “per sempre”.

‘Toc de marxa’ i ‘Darrer diumenge d’octubre’ han obert un concert antològic que ha anat repassant la trajectòria d’un grup que ha combinat la reformulació de la música tradicional amb el seu compromís amb el País Valencià, fent història de la música en la nostra llengua i alhora “fent país”.

En aquest punt inicial del recital Vicent Torrent, compositor veu principal i membre fundador del grup, s’ha adreçat al públic per reconèixer i agraïr la seva presència amb un “us necessitàvem”.

Torrent ha dit que ha estat un any de comiat molt intens que els ha ajudat a superar el vertígen de l’adéu. Ha recordat el concert de comiat a l’Auditori de Barcelona, tot remarcant la importància que ha tingut Catalunya en la trajectòria d’Alt Tall, “eixa part del nostre país sense la qual no podríem haver arribat a fer tot el que hem pogut fer”, ha dit.

Torrent ha afegit que el comiat “més desitjat” era però el d’aquest 18 d’octubre a la capital del País Valencià, “des del rovell de l’ou de casa nostra, la nostra estimada València, cap i casal del tros de terra que més estimem en este món”.

Davant d’un públic entregat, que en molrtes parts del concert ha cridat consignes en favor de la independència i no ha deixat de fer palmes en tot moment, Al Tall ha interpretat himnes populars com ‘Obriu cabretes’, primera cançó del seu primer disc, ‘El Cant dels Maulets’ (que ha sonat dues vegades), ‘Lladres’, la solemne i emotiva ‘A Miquel Grau’ i per descomptat, la cançó més reconeguda i reconeixible del grup, ‘El Tio Canya’. Aquesta darrera amb referències a la Llei Wert i amb suport als docents balears en vaga. Dedicatòria especial per a Wert i José Ramón Bauzà de part de Vicent Torrent. El punt final del concert, després d’alguns bisos, l’ha posat la Nova Muixeranga d’Algemesí que, amb el Cant de la Muixeranga de fons, ha aixecat dos torres que han emocionat els assistents.

A dalt de l’escenari amb col·laboracions constants durant tot el concert, fins a una trentena d’acompanyants com els cantautors Pau Alabajos i Rafa Xambó, els membres d’Obrint Pas, Xavi Sarrià i Miquel Gironés, Josep Aparicio ‘Apa’, Albert Ortega, Empar Torres, Ximo Caffarena, Pep Gómez, Josemi Sánchez, Miguel Blanco, Xema Senabre, Vicent Lluís Fontelles, Salvador i Empar Reig, del grup Alimara, Salva Martí, Jose Morillo, Pau Vidal, Eduard Navarro, Dani Miquel, Spyros Kaniaris, Efren López, Laia Puig, el grup Carraixet o la Colla de Dolçainers de Puçol.

Personalitats del món polític i cultural del País Valencià com el president d’Acció Cultural del País Valencià, Joan Francesc Mira, l’editori i president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, el portaveu de Compromís, Enric Morera, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, o el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, entre molts altres, han estat presents en aquest comiat entre el públic.

El grup que ha estat història viva de la música al País Valencià s’ha acomiadat dels escenaris amb un punt de tristor, emocionants llàgrimes incloses, però contents del caliu que els ha acompanyat al llarg de tot aquest any de concerts.

Els membres fundadors Vicent Torrent i Manolo Miralles i amb ells Jordi Reig, Enric Banyuls, Xavier Ahuir, Maribel Crespo i Robert Moreno han conformat la darrera formació d’Al Tall, la més estable de la seva història. En bona part del concert han estat acompanyats per la veu de Miquel Gil, que va iniciar el seu recorregut a Al Tall i ha contribuït a tancar aquest darrer concert, el d’ ‘Al Tall, per sempre!’.

El rebost queda ple de cançons.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa