Diari La Veu del País Valencià
Aquesta nit, uns 42 Premis Octubre amb sabor balear

RedactaVeu / València

En aquesta ocasió, l’acte de lliurament tindrà un fort sabor balear pel reconeixement a la “impagable tasca cívica que estan realitzant els mestres i professors de les Illes Balears contra la reforma educativa impulsada pel govern del Partit Popular”, en paraules de l’editora Laia Climent.

Així, en el sopar hi serà present Maria Antònia Font, representant del Sindicat STEI i l’Assemblea de Mestres i Professors en Català, catalitzadors de les importants mobilitzacions i protestes en contra del decret educatiu del govern balear. Altrament, Climent ha anunciat que el 10% del preu de cada tiquet del sopar anirà a parar a la caixa de resistència que els docents balears obriren en previsió d’un llarg període de mobilitzacions.

A més d’aquest reconeixement als mestres i professors illencs, l’acte comptarà amb la presència i les cançons de Maria del Mar Bonet. La cantant mallorquina retrà homenatge a Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel a través d’alguns dels poemes musicats per la cantautora. Serà una actuació amb guitarra i veu, únicament. A més a més, la figura dels poetes es glossarà a través de les intervencions de Jaume Pérez Muntaner, Rosa Delor, Xavier Bru de Sala i Sebastià Alzamora.

L’apartat dels reconeixements, a més a més, tindrà un dels seus moments més sentits amb l’homenatge a l’activista de Burjassot Guillem Agulló, de qui s’ha complit enguany el vint aniversari de la seua mort en mans de simpatitzants feixistes.

A banda de les cançons de Maria del Mar Bonet amenitzaran la nit dos espectacles breus: Contra l’amor, basat en un conte teatralitzat d’Esteve Soler, inclós al volum En contra. 23 contes teatralitzats (3i4, 2013), i Plantar cara a la vida, poemes d’Estellés musicats per Marquet, que actuarà acompanyat de Marc Egea a la viola de roda. Els encarregats de conduir el lliurament dels premis seran la periodista Amàlia Garrigós i l’actor Francesc Anyó.

Els Premis Octubre, convocats des de fa més de quatre dècades per l’Editorial Tres i Quatre, continuen mantenint el seu atractiu i poder de convocatòria entre els escriptors i escriptores en la nostra llengua: 119 obres, dues més que l’edició anterior, optaran als preats guardons que es coneixeran aqueixa nit. Respecte de les obres a concurs, 54 originals optaran al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, dotat amb 3.000 euros de premi, 44 per a l’Andròmina de Narrativa 10.000 euros, i 20 per al Joan Fuster d’Assaig, premiat amb 6.000 euros. Això suposa invertir la tendència de l’any 2012, on es presentaren més originals en narrativa, 51, que en poesia, 45. En la categoria d’assaig, el número és molt similar, 20 en 2013 per 21 l’any anterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa