Diari La Veu del País Valencià
Guia: La independència és necessària ara. La utopia és quedar-se en l’Estat
RedactaVeu / El Puig

Aquest diumenge, a les 11 h ha tingut lloc el 54é Aplec del Puig, convocat pel PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional) amb el lema ‘Ara, independència’ a la Muntanyeta del Castell o de la ‘Patà’.

Des dels anys 60, l’Aplec del Puig aplega els nacionalistes de tot el territori per celebrar una jornada festiva en aquest enclavament ple de simbolisme i història del País Valencià.

Els actes han començat amb el recital estellesià de Francesc Anyó acompanyat del músic Borja Penalva per després donar el protagonisme als pares de Guillem Agulló. Aquest matrimoni, un clar símbol de lluita i dignitat, han fet un discurs en el qual han recordat els anys d’injustícia que han patit. Han fet un breu repàs dels últims 20 anys, el bipartidisme de sempre, de com la dreta i l’esquerra van mirar cap a un altre costat, el Lerma, els jutges, les mentides de Mª Consuelo Reina i com no, les de Canal 9.

Josep Guia en declaracions a laveupv.com ha afirmat que la independència és necessària “ara, la utopia és quedar-se en un estat espanyol que ens discrimina. Ningú pensava fa 5 anys que Catalunya estaria a les portes de la indepèndencia, per això nosaltres demanem el mateix per al País Valencià i tots el Països Catalans”.

Josep Guia ha animat els militants independentistes perquè la “lluita continue” en favor de la indepèndencia, ja que “és necessària ara”.

Segons els pares d’Agulló, “hi ha tants lluitadors per la llibertat i independència que no podran acabar amb tots ells”. Han finalitzat el parlament amb la frase “ni oblit ni perdó”. El públic s’ha posat de peu, i amb gran ovació, han donat suport a aquesta família.

Tota emocionada, amb el nus a la gola, ha eixit Maria Antònia Font, del secretariat de l’ESTEI-I i d’Enllaçats de les Illes. Ha agraït el suport mostrat pel País Valencià a la revolució dels mestres i de la comunitat educativa. Ha explicat com el president de les Illes Balears, José Ramón Bauzà, ha iniciat una croada per castellanitzar les illes. Ha retirat el requisit lingüístic de l’Administració i ha incorporat el castellà en la televisió pública balear. A més, ha imposat el TIL (Tractament Integrat de Llengües) en detriment del català.

Maria Antònia, en diferents ocasions ha reiterat “gràcies a Bauzà, la gent s’ha unit com mai, tot junts per a defensar la llengua”. “Hem arribat a la conclusió que Wert i Bauzà són germans, igual d’autoritaris i espanyolistes”.

Després ha tingut la paraula Jaume Marfany, vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, un dels organitzadors de la Via Catalana, “tenim una pàtria tan petita que la volem completa. Els Països Catalans són possible perquè a banda de la llengua, ens uneixen altres vincles com l’espoli fiscal, la corrupció, la crisi, etc.”

Per acabar, ha eixit Núria Cadenes, presidenta de Solidaritat per la Independència, com sempre, plena de vitalitat i optimisme ha fet un discurs força esperançador. Un discurs centrat en el referèndum de 2014 i a la vegada ha estat crítica amb els polítics “estem farts que el poble es mobilitze i després altres es pengen els mèrits”. “El nostre moviment és popular, un moviment del poble”. “Nosaltres lluitarem perquè el procés d’independència no s’allargue”.

El PSAN fa una crida al poble, del nord i del sud del Sènia i de les Illes, a dir clar i català ‘Ara, independència’. Una perspectiva independentista que no amague ni ajorne la reivindicació ni la proclamació de la independència. “Lamentem l’actitud continuada d’organitzacions que es reclamen com a independentistes però sempre tenen alguna altra reivindicació per avantposar a la independència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa