Diari La Veu del País Valencià
La societat catalana també dóna suport al Verkami d’Escola Valenciana
ACN / València

L’objectiu d’Escola Valenciana és aconseguir 60.000 euros en 40 dies i mantenir vius projectes per la defensa i foment de la llengua al País Valencià. La difícil situació econòmica de l’entitat posa en perill les Trobades d’Escoles en valencià, la pressió jurídica per obrir noves línies educatives en valencià i la defensa del drets lingüístics, mobilitzacions, entre altres.

L’entrenador Pep Guardiola, el periodista Toni Soler, la presidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals, el cantant Xavi Sarrià, els periodistes Vicent Sanchis, Mònica Terribas i Vicent Partal, el director de cinema Ventura Pons o l’actor Joel Joan són algunes de les personalitats que s’han compromès amb la campanya ‘Fes Escola!’.

L’entitat assegura que si no s’aconsegueix l’objectiu en pocs mesos es desactivaran el 90% de les activitats que s’organitzen. “El valencià, el nostre català, és cosa de tots i només sumant l’esforç de les persones que defensem i estimem conjuntament el nostre màxim tret d’identitat, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, podrem continuar treballant per fer-ho realitat”, ha assenyalat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, a través d’una nota de premsa.

“El nom de la nostra entitat pot dur a pensar que el nostre àmbit d’actuació és només l’escolar, això és fonamental, duem lluitant per l’ensenyament en la nostra llengua al País Valencia des de fa tres dècades, però a més ens hem convertit en un grup de pressió constant per defensar els nostres drets lingüístics al País Valencià amb tota una sèrie d’activitats”, explica el president de l’entitat, Vicent Moreno.

Les frases de suport

L’entitat ha enviat a través d’una nota de premsa algunes de les frases de suport de les personalitats catalanes a la campanya ‘Fes Escola Valenciana!’. Així, Pep Guardiola ha expressat el suport a Escola Valenciana “per ser una entitat de referència en la defensa de la nostra llengua al País Valencià, tant a l’escola com al carrer. Sumem pel nostre màxim tret d’identitat. Jo faig Escola Valenciana, fes Escola Valenciana!”.

El periodista Toni Soler, per la seua banda, ha expressat que s’ha de donar suport a la llengua “allà on més li cal, allà on el govern que més l’hauria de defensar no ho fa” mentre que la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha dit que “volem ser un país normal i cal que donem suport a Escola Valenciana per la seua extraordinària tasca de normalització de la nostra llengua al País Valencià”.

El cantant d’Obrint Pas i escriptor Xavi Sarrià ha assenyalat que Escola Valenciana és una de les entitats que han vertebrat la cultura pròpia del País Valencià “malgrat els continus atacs institucionals, però sobretot representa la suma d’esforços i voluntats que ha fet possible que generacions de valencians cresquérem educades en la nostra llengua. Un avanç històric que necessitem seguir defensant amb la constància i l’entusiasme que aquesta entitat imprescindible ens encomana”.

La periodista Mònica Terribas ha indicat que “hi ha tant per fer i tantes raons per anar repetint fins que s’entenguin! Si no fóra per la feina d’Escola Valenciana aquesta tasca seria impossible. No podem deixar de donar suport a la vostra feina i agrair-vos-la des d’aquí”. En una línia semblant, el també periodista Vicent Partal ha assenyalat que Escola Valenciana “és la saó imprescindible per a fer créixer el nostre país i una responsabilitat de tots”.

El director de cinema Ventura Pons ha dit que la llengua “és l’ànima d’un país, no deixarem que ens la prenguin” mentre que l’actor Joel Joan ha traslladat: “Voleu l’escola en valencià perquè és el que sentiu i és el que sou, sense anar contra ningú i a favor de tothom. Voleu l’escola en valencià perquè estimeu la llengua i la llibertat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa