Diari La Veu del País Valencià
Josep Cervelló: “La LOMQE crearà un marc general on el català estigui discriminat”
RNA / Andorra

L’oposició al projecte espanyol de llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMQE) ha aflorat en forma d’una vaga i unes manifestacions que els sindicats asseguren que no tenen precedents. Si ens fixem en el seguiment de la vaga de mestres, les xifres són les següents: A l’Institut Espanyol d’Andorra, d’un 12% segons els mestres. Al País Valencià, el sindicat STEPV parla d’un 65% a l’escola pública. A les Illes, l’Assemblea de Docents el xifra amb un 76% i la conselleria d’Educació en un 26%. A Catalunya, els sindicats parlen d’un 55% a la pública i d’un 30% a la concertada, tot i que el departament d’Ensenyament parla d’un 22% i d’un 14,5%, respectivament.

En una entrevista al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra, el portaveu de Somescola i del sindicat català USTEC, Josep Maria Cervelló, ha sentenciat que “és una resposta molt important, que va creixent”. Afirma que són unes xifres molt més altes que a la darrera protesta contra la LOMQE i que “la manifestació a Barcelona ciutat va ser la més gran que es recorda en tema educatiu”. Tot, per “defensar una escola de qualitat i on el català sigui la llengua vehicular, que ha estat una part de l’èxit escolar”. També és de destacar el seguiment a molts pobles i ciutats al marge de la capital, on han hagut protestes fins i tot els dies previs al de la vaga i que han convertit les places en “un altaveu del malestar escolar”.

Per quantificar el seguiment de les protestes sempre hi ha un ball de xifres. Davant d’això, Cervelló ha explicat que han demanat a Ensenyament que hi posi xifra comptant els diners que es descomptaran a la nòmina dels vaguistes. A més, ha proposat que destini aquests diners, aproximadament cent euros per mestre, a les escoles “en forma de polítiques de garantia de substitucions que en aquest moment no s’estan cobrint”.

Però els mestres són conscients que les vagues i les protestes, més enllà de per expressar el malestar, no serviran per aturar un projecte de llei que aquesta setmana entra a tràmit al senat de l’Estat espanyol i que té al darrere la majoria absoluta del Partit Popular. Però el portaveu de Somescola té molt clar que “serà una llei efímera que durarà mentre hi hagi el PP al govern” perquè “és una llei on hi col·loquen tot el seu cabal ideològic”. Considera que té la voluntat “d’acabar” amb la igualtat d’oportunitats, la cohesió i la inclusió social que representa l’escola pública. I tot, al voltant de la llengua catalana com a eix vertebrador d’un projecte “que avui en dia veiem en perill”.

Al marge que el tràmit de la LOMQE avanci, Josep Maria Cervelló confia que “no sigui d’aplicació” a Catalunya perquè “lesiona un dels pilars més simbòlics de l’escola catalana, que és el fet del català com a llengua d’aprenentatge”. Es mostra confiat en els anuncis d’insubmissió de la consellera catalana d’Ensenyament, Irene Rigau. És més, explica que li han dit personalment el següent: “Ha de fer el paper d’un fusible. I si algú ha de fer insubmissió en primer terme ha de ser el govern de la Generalitat i garantir que les escoles i instituts han de poder seguir fent la seva feina amb tranquil·litat”. I hi afegeix que “hi ha una inestabilitat molt gran que no ajuda a la bona feina que s’està fent a les escoles de Catalunya”.

Mirant cap a fora de Catalunya, des de Somescola i l’USTEC s’admira el valor de l’acció de l’Assemblea de Docents de les Illes. I Josep Maria Cervelló ho contextualitza afirmant que “als llocs on governa el PP dins dels Països Catalans hi ha una acció legislativa que vol conduir a la minorització de la llengua catalana”. Sobretot, que “es descavalqui” d’institucions importants com l’ensenyament per la via de la política. Cervelló diu que a Catalunya aquesta estratègia no funciona i que allà “ho fan a partir d’uns pares militants que posen en qüestió el sistema educatiu per vies judicials per aconseguir el mateix que s’aconsegueix per via política a les Illes i al País Valencià”. I hi insisteix rotundament: “Hi ha una ofensiva en tota regla a tots els Països Catalans”. I és en aquesta estratègia on, segons el portaveu de Somescola, se circumscriu la llei Wert: “Ara ens trobem davant d’una llei, la LOMQE, que vol crear un marc general on el català estigui discriminat i minoritzat i sigui eliminat com a llengua de cohesió i llengua vehicular dels centres educatius”.

Davant del que suposa la LOMQE per la pervivència de la immersió lingüística, Josep Maria Cervelló afirma que “cal cohesionar les lluites a tots els territoris de parla catalana” i posa per exemple les campanyes d’Enllaçats per la llengua, nascudes a les Illes i que s’han escampat de Fraga a l’Alguer i de Salses a Guardamar. Així, afirma que cal donar una imatge d’unitat davant d’Europa i el món de ”una comunitat lingüística d’uns deu milions d’europeus que reclama poder exercir els seus drets que, malgrat els acords internacionals signats pel govern espanyol, volen liquidar”.

Amb tot, al final de l’entrevista, Josep Maria Cervelló conclou que “les lleis passen, els ministres passen, però el que queda a les aules és el professorat”, que serà “una barrera infranquejable per al senyor Wert”; que “l’escola catalana seguirà, i seguirà educant en català i en qualitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa