Diari La Veu del País Valencià
Experts destaquen el paper del patrimoni cultural com a generador de turisme
EFE / Elx

Experts en el camp de la història i el turisme han destacat “l’atractiu” del patrimoni cultural per a aconseguir un desenvolupament econòmic local i com a aparador de difusió del lloc i d’atracció turística.

La professora de Geografia de l’Institut de Recerques Turístiques de la Universitat d’Alacant (UA) Rosario Navalón ha afirmat que, per a aconseguir el desenvolupament local a partir d’aquest tipus de turisme cultural, és necessari crear propostes que generen una activitat de patrimoni que contribuïsca a conservar-lo.

Navalón ha fet aquestes declaracions als periodistes amb motiu del II Congrés Internacional de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a l’Estat espanyol celebrat a Elx, organitzat per la Càtedra Misteri d’Elx i en el qual diversos experts analitzen el paper del patrimoni cultural com a recurs per al turisme.

Aquesta docent ha ressaltat com a “eixos clau” la gestió “adequada” a nivell ambiental, econòmic i social, i principalment la cooperació entre sector públic i privat.

Ha opinat que Elx va amb “pas ferm” per a aconseguir l’objectiu, “per a enveja d’altres ciutats de l’entorn”, a causa de la seua planificació i coordinació amb el suport d’empreses privades i liderat des de les administracions públiques.

“Només falta que les empreses turístiques entren amb més pes”, ha afegit Navalón.

Per la seua banda, la directora del departament d’Història de la Universitat de Huelva, Celeste Jiménez, ha destacat que en el binomi patrimoni-turisme els dos ixen beneficiats, ja que l’activació del patrimoni des de les empreses turístiques ha permés la protecció de béns immaterials que fins ara “estaven en l’oblit”.

En el congrés s’ha ressaltat el lloc privilegiat que té Elx pel que fa a patrimoni cultural i en comparació d’altres ciutats, en ser l’única de l’Estat espanyol que compta amb tres patrimonis de la Humanitat reconeguts per la Unesco: el Palmerar, el Misteri d’Elx i el projecte educatiu del Museu Escolar de Pusol.

Els organitzadors han valorat que l’Estat espanyol conjumina la seua condició de país turístic i de ser un dels països amb més patrimoni cultural del món.

Comparteix

Icona de pantalla completa